Möjlig koppling? Domstolsförhandlingen, som fick avbrytas efter kidnappningsförsöket, handlar om illegal streetracing och grov vårdslöshet i trafik. Domstolen har beslutat att beslagta en dyr racerbil, då man betraktar bilen som ett brottsverktyg. Men den eventuella kopplingen mellan rättsfallet och kidnappningsförsöket är inte klarlagd. Till höger, Karl Forsberg, kollega till polisen vars fru angreps. Foto: Polisens förundersökning

Fru till polis angripen i Alby: "En gräns har passerats"

Efter kidnappningsförsöket i Alby i tisdags, då frun till en polis blev angripen, skickar polisen ut en tydlig signal: – En gräns har passerats när man ger sig på våra anhöriga. Det här ska man inte komma undan med, säger Magnus Ågren, tillförordnad lokalpolisområdeschef.

  • Publicerad 16:56, 14 sep 2017

Kidnappningsförsöket inträffade intill Alby centrum i tisdags. En kvinna blev angripen och fasthållen, men kunde själv ta sig loss för att larma polis.

Kvinnan är gift med den polis som leder förundersökningen i ett fall med olaglig street racing. Fallet skulle tas upp i hovrätten under tisdagen, men förhandlingen fick avbrytas och har nu skjutits upp till 21 november.

Den eventuella koppling mellan kidnappningsförsöket och detta rättsfall, som har antytts i flera medier, är ännu inte klarlagd. Polisen är mycket förtegen om detaljerna kring utredningen.

Attacken har rubricerats som en ”särskild händelse”, ett akutläge, och en stor polisinsats sattes in i Alby för att hitta kidnapparna. En förundersökning om försök till människorov har inletts inom Nationella Operativa Avdelningen (Noa). I nuläget är ingen gripen misstänkt för brottet.

– Fyra personer hämtades till förhör, men de är inte misstänkta, säger Tove Hägg på polisens pressavdelning.

"Inte bara ett angrepp på oss"

Både inom polisfacket och den lokala polisledningen ser man mycket allvarligt på det inträffade.

– Det är inte bara ett angrepp på oss utan på hela rättssystemet. Och rent privat blir man förbannad, säger Karl Forsberg, kommunpolis i Huddinge, där den utsatta polismannen jobbar.

– Men det är helt lönlöst att försöka komma åt oss på det sättet. Vi blir bara mer sammansvetsade och målmedvetna, tillägger han.

Magnus Ågren, tillförordnad lokalpolisområdetschef i Huddinge, kommenterar:

– Vi hanterar ofta situationer där vi själva utsätts för hot. Men det är ganska ovanligt att man ger sig på polisers anhöriga. Det är en gräns som har passerats. Det här ska man inte komma undan med.

Enligt Andreas Strand, förste vice ordförande i Polisförbundet region Stockholm, är det här första gången något sånt här händer. Han kallar det en attack på demokratin.

– Någonstans är vi den yttersta garanten för ett demokratiskt samhälle och när man angriper oss och till och med går på våra anhöriga har det nått en gräns. Det är dags att markera starkt från samhällets sida, annars riskerar det att eskalera.

Polisen mer utsatt

För några veckor sedan knivhöggs en polis på Medborgarplatsen. Andreas Strand ser en oroväckande förändring i attityd mot polisen.

– För tio år sedan var det otänkbart att någon skulle slänga en granat mot en polisbuss, knivhugga en polis eller kidnappa en anhörig. Det finns en attityd att poliser ska tåla att bli bespottade och kallade vad som helst. I andra länder tolereras inte sånt, säger han och fortsätter:

– Det är redan svårt att rekrytera poliser, vi fyller inte utbildningarna. Om det inte vänder kommer det bli ännu svårare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.