Exit. "Stänger vi ute dem i kylan klipper vi av alla möjligheter för dem att bryta" säger Björn Berglund, verksamhetsansvarig på Exit. Foto: Sacharias Källdén

Fryshuset: "Fel att stigmatisera nazister"

Att argumentera med nazister är lönlöst om man vill få dem att hoppa av. Den viktigaste faktorn är istället anhöriga – som inte ska ta avstånd från personen. Det menar avhopparverksamheten Exit som nu växer.

  • Publicerad 19:50, 10 okt 2019

Den första som upptäcker att någon är på väg in i radikalisering är oftast en nära anhörig. Forskning visar att de också har störst möjlighet att bryta utvecklingen, menar Björn Berglund. Han är verksamhetsansvarig på Exit, som nu satsar med utökat stöd för anhöriga till aktiva eller avhoppade nazister.

– Vi kan lära dem att argumentation exempelvis inte går att vinna. Personen har redan fått höra från organisationen att just dessa argument kommer. Och ju argare och mer avståndstagande ens anhöriga blir, desto mer dras personen bort från sin vanliga värld och till slut finns bara organisationen kvar.

Forskning visar att isolering leder till ökad radikalisering, säger Björn. En hållning som dock inte är helt okontroversiell.

– Vi blir ifrågasatta av alla möjliga som ser nazister som onda orcher som kommer ur Mordors mörker. Men man måste komma ihåg att grupperna består av enskilda individer. Vi tar avstånd från nazism, men att stigmatisera nazister som ickemänskliga är kontraproduktivt. Ska man få individen på annan bana måste man först lyssna utan att döma och visa att man finns kvar.

Kan du förstå att den hållningen provocerar?

– Ja, men det är helt nödvändigt. Stänger vi ute dem i kylan klipper vi av alla möjligheter för dem att bryta. Samhället ska ta tydligt avstånd från ideologin. Men syftet med att prata med nazister är ju att de ska lämna. Och man lämnar inte om man inte har något annat att gå till.

382 aktiva nazister i dag

Avhopparverksamheten Exit startades 1998 på Fryshuset med fokus på att hjälpa människor lämna nationalistiska rörelser. Sedan starten har 820 individer lämnat via Exit. Idag är klienterna idag inte enbart från nationalistiska organisationer utan även från andra autonoma grupper.

Nyligen beviljades Exit pengar av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor för att utveckla ett gratis anhörigstöd för närstående. Här kan de få rådgivning via samtal och stödgrupper med terapeuter, psykologer och före detta medlemmar.

382 personer bedöms vara aktiva inom nationalistiska organisationer i Sverige i dag, enligt Institutet flr framtidsstudier. I augusti i år varnade SÄPO för ökat våld ifrån högerextrema grupper och ensamvargar.

Exit erbjuder anhörigstöd anonymt via telefon, direktsamtal och i grupp. Mer information hittar du här.

Visa merVisa mindre