Skräpigt. Så här såg det ut när en läsare besökte en återvinningsstation den 8 januari. Foto: Pia Larsson

FTI: Håbo behöver fler återvinningsstationer

Hur fungerar återvinningen i Håbo egentligen? – Folk har blivit bättre på att återvinna så det skulle behövas fler stationer, menar Annika Ahlberg, regionchef på FTI.

  • Publicerad 08:34, 17 jan 2019

Det var det 8 januari som bilden här intill lades upp på Facebook. Den visar återvinningsstationen vid en korvkiosk. Strax därefter gick kommunen ut på sin hemsida med en text där man skrev: ”Just nu är det många som använder återvinningsstationerna. Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som sköter stationerna håller på att städa och göra extratömningar.”

– Jul och nyår är de helger när återvinningsstationerna är som mest belastade; för pappers- och plastförpackningar vid jul och glasflaskor vid nyår. Med ökad internet­handel ökar belastningen eftersom transportförpackningarna i princip innebär dubbla förpackningar för produkterna, säger Annika Ahlberg, regionchef på FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.

Hur fungerar det generellt i Håbo?

– Vissa  funkar mycket bra, andra är utsatta för dumpning av felaktigt material och till exempel den vid centrumparkeringen/simhallen har problem med felparkerade bilar som hindrar tömning – med överfyllnader som resultat.

– Det är bilar som ställer sig utanför rutorna och då kommer inte våra fordon fram. Oftast åker de runt, gör andra tömningar och försöker en gång till, men går det inte då så blir det ingen tömning. Just där har vi stora problem.

Har ni pratat med kommunen om detta?

– Kommunen är medvetna om det. Vi har försökt hitta alternativa platser, men vi har inget bygglov ännu. Ska vi etablera en station måste vi hitta en station som fungerar. Den ska vara tillgänglig, bilarna ska kunna komma åt den. Sedan ska vi få bygglov och göra i ordning den. Att få ut en station kan ta uppåt ett år även om allt annat är klart.

En annan utmaning är att det saknas minst en återvinningsstation sedan FTI blev av med den som låg vid Shellmacken.

– Vi träffade kommunen i juni och då pratade vi om att hitta ett alternativ, men ännu är inget klart, säger Annika Ahlberg.

Attack mot polisbil i centrum

De som stal en motorcykel med visst besvär är på fri fot. Den som tog en elcykel utanför en affär också. Men han som gick till attack mot en polisbil är i alla fall gripen.måndag 22/4 22:49

Senaste numret

Bålstabladet