Inplastat. De boende har inte tillgång till balkong eller fönster under tiden fuktskadorna fixas, och det låter mycket från renoveringarna. Till höger Stig Lindfors. Foto: Mikael Andersson

Fuktskador i nybyggda hus i Bolinder strand

Redan ett par år efter att Stig Lindfors och hans fru flyttade in i sin nyproducerade lägenhet i Bolinder strand uppstod fuktskador på husfasaden. Nu renoveras huset, med följden att grannarna får leva inplastade i flera månader – utan ersättning.

  • Publicerad 12:14, 5 apr 2019

Stig Lindfors och hans fru flyttade in i sin lägenhet när huset i Bolinder strand var nybyggt 2007. Efter en tid började de märka av fuktskador på fasaderna, och drygt tio år senare har byggherren JM nu börjat renovera fasaderna för att få bukt med problemet.

Flera hus ska vara drabbade, men hur många det rör sig om vill JM inte uppge.

I november fick de boende i huset där Stig Lindfors bor sluta använda balkongen, och i februari blev alla fönster inplastade när renoveringen drog igång.

När Järfälla Tidning är på plats låter det högt inne i lägenheten från de maskiner som används i renoveringen.

– Vi flyttade in här för att få lugn och ro, vi hade inte räknat med det här. Jag vet inte om jag kommer orka ha det så här, säger Stig Lindfors.

Han tycker att de boende borde fått en månadsavgift betald som kompensation.

– Det jobbigaste är att vara instängd, och att vi inte kan använda balkongen, det är som ett rum som försvinner. Och det luktar matos hela tiden för att det inte går att öppna ett fönster när vi lagar mat, säger Stig Lindfors.

Kompensation. Stig Lindfors tycker att byggherren JM borde kunna erbjuda de boende en månadsavgift som kompensation för hur renoveringarna påverkar grannarna. Foto: Mikael Andersson

"Någon typ av brist vid utförandet"

JM står nu för större delen av de åtgärder som utförs för att reparera fuktskadorna i Bolinder strand. De vill inte svara på under hur lång tid de boende får bo inplastade, eller hur tidsplanen för renoveringarna ser ut, då de inte kommenterar enskilda ärenden. De kan inte heller svara på exakt varför skadorna uppstod.

– Det berodde på någon typ av brist vid utförandet som gjort att det kommit in fukt, säger Malin Lindskog, regionchef på Region Stockholm Nord vid JM.

Varför får de boende ingen kompensation?

– I vårt avtal med bostadsrättsföreningarna står det att vi inte kompenserar de boende så länge de inte påverkas så mycket att det inte går att bo i lägenheten, och så är inte fallet.

Vad tänker ni om att en sån här situation uppstår?

– Det är såklart jättetråkigt när man har gjort fel, men när vi gjort det går vi in och åtgärdar det, säger Malin Lindskog.

Det besked som Stig Lindfors och hans fru fått är att renoveringen av deras hus ska pågå till december i år. I ett annat hus i området drog renoveringen av fasaden igång i mars förra året, och där är balkongerna ännu inte återställda, enligt Stig Lindfors.

Vi har sökt styrelsen för den bostadsrättsförening där han bor, som inte vill kommentera situationen.

Stockholm Direkt