Skräpigt. Så här såg det ut vid återvinningsstationen på Vasavägen i söndags. Foto: Lars Klöfver

Fuldumpning – ett kostsamt problem vid återvinning

Möbler och avfall som dumpats vid återvinningsstationer i Danderyd är inte bara ett irritationsmoment för medborgarna. Det är också ett stort och dyrt problem enligt Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

  • Publicerad 11:41, 2 mar 2020

Vid flera återvinningsstationer i Danderyd bland annat vid golfbanan, Mörbyskolan och Vasavägen har personer lämnat skräp som inte hör hemma där. Soffor, resväskor, till och med en stor säck potatis.

Problemet har uppmärksammats, bland annat i lokala Facebookgrupper, och rört upp känslor. Vem som har ansvar för avfallet beror lite på var det är dumpat. Annika Ahlberg som är regionchef för på Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) berättar att de har ansvar för det som lämnas på deras stationer. Men allt som är dumpat tio meter därifrån är den markägarens ansvar. Vilket betyder att det antingen är kommunens ansvar eller privata markägare.

– Det är ett stort och väldigt dyrt problem. Vi använder Samhall som entreprenör för att ta reda på det som lämnas vid våra stationer men soffor till exempel är för svårt för dem att få med sig. Då måste vi få dit en kranbil och det kan ta några dagar, säger Annika Ahlberg.

Allt avfall som inte hör hemma vid FTI:s stationer ska lämnas till någon av de större återvinningscentralerna. För boende i Danderyd finns den närmaste i Hagby, Täby.

– Eftersom folk kan åka till våra stationer och lämna en soffa borde de också åka kunna korrekt väg och lämna på rätt ställe, på en bemannad återvinningscentral, säger Annika Ahlberg.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34