Full cirkus när Omnia agerar

Stjärnskott är en teatergrupp där skådespelarna har intellektuella funktionsnedsättningar. Den 8 november har teatern premiär för pjäsen "Cirkusbröder". – Det känns bra, men lite spänt, säger Emil Söderberg, skådespelare.

  • Publicerad 08:56, 30 okt 2018

Omnia är kommunens verksamhet för människor med intellektuella funktionsnedsättningar. Omnias egen teatergrupp heter Stjärnskott. Teater Stjärnskott har snart premiär för sin pjäs "Cirkusbröder".

När Ena-Håbotidningen är på plats håller gruppen på att repetera inledningsscenen. Handlingen utspelar sig på en cirkus där situationen blir kaotisk när cirkusdirektören dör efter att ha halkat på ett bananskal. Vem ska ta över cirkusen efter honom? Cirkusartisterna börjar bråka redan om vem som ska lägga blommorna på kistan.

"Cirkusbröder" är en föreställning om kärlek, sorg, rivalitet och att förlora sin trygghet. Vad är egentligen en bra idé? Spelar det någon roll om man har en bra idé ifall man ändå inte kan samarbeta.

Pjäsen innehåller dessutom mycket musik, som skådespelarna spelar och sjunger. Manuset, musiken och sångtexterna har deltagarna själva skrivit med hjälp av musikern Max Kinnbo och dramapedagogen Julia T. Stade.

– Vi jobbar med allvarliga teman, men på ett humoristiskt sätt, säger Julia T. Stade.

Arbetet med pjäsen har pågått sedan januari. Skådespelarna har själva fått bestämma vilka rollfigurer de ska gestalta, sedan har de fått improvisera fram berättelser.

– Det vi har gillat i improvisationerna har vi tagit med. Sedan har vi diskuterat hur vi ska skapa en röd tråd, säger Julia T. Stade, dramapedagog.

På liknande sätt har det gått till när musiken har skapats. Man har diskuterat vilken sorts musik som passar till olika sinnesstämningar och provat olika instrument.

– Och vi sjunger nästan allihopa, säger Max Kinnbo, som ansvarar för musik och teknik under föreställningen.

Omnia har en egen ateljé där man har skapat scenkläderna och scenografin till pjäsen. Under repetitionen har alla inte full scenklädsel och sminket, som så klart är viktigt i cirkussammanhang, saknas än så länge.

Nicolina Alamiekkoja, 29 år, gör rollen som clownen Bluffo. Hon har hållit på med teater sedan 2013.

– Min roll är otäck, jag är en otäck clown som alla är rädda för, säger hon.

Pjäsens två huvudroller är bröderna Fritiof och Sune som hamnar i konflikt om vem som ska få ärva cirkusen efter den döde cirkusdirektören.

Jens Hallberg, 29 år, gör rollen som brodern Fritiof. Han har ägnat sig åt teater sedan 2011.

– Några repliker är lite svåra, säger han.

Emil Söderberg, 26 år, gör rollen som brodern Sune. Han har hållit på med teater sedan 2013. Inför premiären känns det nu bra men lite spänt.

Det kommer att hållas fem föreställningar av "Cirkusbröder". Intresset är stort och det finns i skrivande stund endast ett fåtal biljetter kvar.

I rollerna

Nicolina Alamiekkoja – Clownen Bluffo

Jens Hallberg – Brodern Fritiof

Jessica Lövstav – Kristina Kocken

Emelie Andersson – Gunilla Ljuskonstnären

Christoffer Andersson – Musse

Emil Söderberg – Brodern Sune

Anne Årelind – Tiger-Anna

Thobias Österlund – Cowboy Glenn

Viktor Wengström – Tyngdlyftare Theo

Max Kinnbo – Kalle (+musik- och teknik)

Julia T. Stade – Tusse (+dramapedagog)

Cirkusbröder

Premiär torsdag den 8 november
Klockan 18.00

Plats: Teater Stjärnskott, Badhusgatan 7

Ålder: 7 år och uppåt

Boka biljett på Teater Stjärnskott 0171-62 58 80

Stal bil och riskerade människoliv

Nyheter En dramatisk bilstöld tog ett dramatiskt slut. Det började på Coops parkering och tog slut på E18.fredag 19/4 12:05

”Jag kan gå och peta på en målning i tio år”

Nyheter Flera konstnärer förbereder sig inför Enköpings konstrunda, Vår konst. En bland de 56 konstnärerna som i helgen ställer ut är Patrik Holmberg, som äger Ateljé och Galleri. – Min handstil passar verk...torsdag 18/4 15:22