Vinterlandskap. Den snötäckta niohålsbanan på Bro-Bålsta golfklubb väntar på Vintertourens entusiastiska golfare. Foto: Emma Ericsson-Broms

Full golfsving även vintertid

Trodde du att golf endast var en sommarsport? Då är det dags att tänka om. På Bro-Bålsta Golfklubb har niohålsbanan öppet året runt och varje söndag, oavsett väderlek, arrangeras den så kallade Vintertouren.

  • Publicerad 10:07, 14 dec 2017

Värsta vintervädret jag varit med om är när det var 50 cm snö

När BålstaBladet besöker banan verkar det som att även de mest vädertåliga golfarna håller sig borta.

Men varje söndag mellan december och slutet på mars är det desto mer fart här. Då går nämligen Vintertouren, en serie av tävlingar som i år arrangeras för 26:e gången.

– Vintertouren startades av några entusiaster som tänkte att vi inte ska sluta spela golf bara för att det är vinter, säger Thomas Björkbom, en av tävlingsledarna för Vintertouren under säsongen 2017/2018.

Varje deltävling spelas över 18 hål och brukar ha upp till 40 deltagare. Gruppen har ett stort åldersspann.

– Våra yngsta spelare just nu är 14 år och den äldsta är kring 74 år. Det är det roliga, att olika generationer kan mötas såhär. Det är alltid en hård kamp!

Inte ens de riktigt bistra vinterdagarna stoppar spelarna på Vintertouren. Vid några tillfällen har tävlingen kortats av till nio hål men än så länge har inte någon tävling behövt ställas in, enligt vad Thomas Björkbom vet.

– Det värsta vintervädret jag varit med om är när det var 50 cm snö. Någon gång var det 25 minusgrader också, då spelades bara nio hål.

Målade bollar

Oavsett om det är barmark eller en halvmeter snö krävs ändå vissa anpassningar vad gäller utrustningen.

På vintern används en liten slagmatta som bollen placeras på, för att undvika att skada gräsmattan.

Både golfbollar och snö är som bekant oftast vita vilket också skulle kunna ställa till med problem när det ska spelas golf under vintertid. Men även det har vintergolfarna på Bro-Bålsta hittat en lösning på.

– När det kommer snö kör många med brandgula bollar, antingen sådana de har köpt eller så tar de vanliga, vita bollar som de sprayar med färg, säger Thomas Björkbom.

Listar ut var boll hamnat

Skulle en spelare ändå tappa bort sin boll i snödjupet finns det regler som säger att en ny boll får spelas från platsen där man tror att den gamla försvann. De golfare som varit med ett tag har även utvecklat vissa knep för att hålla koll på sina golfbollar.

– Vi följer till exempel märken i snön och kan på så sätt lista ut var bollen hamnat. En del har också med sopborste eller snöskyffel för att skotta fram sina bollar, säger Thomas Björkbom.

Men bortom specialregler och extrautrustning är det i grund och botten en tävling, där mer än bara priser står på spel.

– Egentligen är det äran vi spelar om, säger Thomas Björkbom.

Vintergolf

Vintergolf förekommer även i andra delar av landet, framförallt i södra Sverige där klimatet är mildare.

Varma vantar, kläder efter väder och skor med bra grepp rekommenderas vid vintergolfande. På Bro-Bålstas Vintertour får varje spelare ha med sig max sju stycken golfklubbor. Spelaren med flest antal rundor på Vintertouren har deltagit i 300 deltävlingar (Arne Burman). Spelaren med flest segrar har vunnit hela 89 gånger (Stefan Wallin).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet