EKERÖ-FITTJA. Busslinje 350 sjösattes på försök i augusti och ska nu utvärderas. Foto: Daniel Cannervik

Fulla färjor försenar Ekeröbussen från Fittja

Den nya busslinjen från Fittja till Ekerö hade sin premiärtur i augusti. Nu kan den bli permanent – men först ska den utvärderas.

  • Publicerad 08:27, 6 nov 2019

Busslinje 350 mellan Ekerö och Fittja startade den 19 augusti men körs fortfarande bara på prov. Om den kommer bli permanent ska beslutas först efter en utvärdering av linjen. Men det har inte påbörjats än och några exakta passagerarsiffror finns ännu inte.

– Linjen körs med små bussar och de är inte utrustade med trafikanträknare. Men Arriva som kör bussarna räknade passagerare under en vecka i oktober och då var det ungefär fem passagerare per avgång. Och vissa avgångar var fullsatta, säger Aleksander Krajisnik, presstalesperson på SL.

Det är dock inte bara passagerarsiffror som ska utvärderas.

– Det finns många saker som vi kommer behöva titta på. Det här är ett försök som vi sedan får utvärdera hur det sett ut. Vi vet redan nu att det varit en del problem, säger Aleksander Krajisnik.

Problemen som busslinjen har tampats handlar framför allt om att bussen inte har företräde på färjan. När den rullar på vid färjeläget i Slagsta så tävlar den om utrymme med bilarna, eftersom det inte finns någon särskild plats vigd för bussen.

Om bussen inte får plats på färjan så kan det innebära att den har fått vända, och det innebär förstås stora förseningar.

Ingen förtur

Under de senaste två veckorna har Ekeröleden dessutom haft färre färjor i drift än vanligt och det har gjort det ännu svårare för bussen att få plats.

Nu ska Ekeröleden tillsammans med Ekerö kommun och Arriva försöka göra det lättare för bussen att komma på och av färjan fortare. Men någon förtur kommer det inte bli tal om.– Förtur ska vi inte kalla det. Bussen åker gratis och det blir svårt att motivera varför bussen skulle ha förtur framför alla betalande passagerare. Men vi ska försöka hitta sätt att lösa det, och se till att busschaufförerna vet hur de ska köra så att bussen kommer på och av snabbare, säger Roger Eriksson som är distiktschef på Ekeröleden.