Fullsatt när Kallifatides berättade

Författarbesöket av Theodor Kallifatides var så populärt att biblioteket i Hallonbergen fick fixa nya lokaler.

  • Publicerad 14:42, 1 nov 2017

Jag lärde mig svenska för att visa vilken sorts grek jag är.

Som tur var fanns Fritidens nyrenoverade lokaler intill lediga förra onsdagseftermiddagen. Däremot fungerade inte ljudtekniken till att börja med.

– Det är grekisk otur. Det är så vi har råkat ut för stora skulder, verkligheten går emot oss, sa Theodor Kallifatides.

Den mångårige och välkände författaren berättade om sin senaste bok: ”Ännu ett liv”. Tidpunkten i en människas liv när det börjar gå mot sitt slut, var utgångspunkten i hans berättelse.

– Jag kommer just från en begravning, en av mina äldsta vänner har gått bort, sa han innan han började tala om boken.

Att Theodor Kallifatides alls skulle fortsätta skriva var under en period inte självklart. En kväll på Folkoperan hade Dagens Nyheters kulturchef sagt att ”författare över 75 år kan man inte räkna med”.

– Jag fyllde 77 det året... Kanske kraften ändå höll på att försvinna på något sätt. Inte bara min inre kraft, jag var oenig med samhället omkring mig, sa han.

Han jämförde samhället av i dag med det Sverige han kom till under mitten av 1960-talet.

– Jag var främling till hundra procent, men sympatiserade med samhällets strävanden. Jag upplevde en politisk frihet, som jag aldrig upplevde i mitt hemland; jag var inte rädd att polisen skulle komma mitt i natten, jag kunde studera...

När han skulle söka in till universitetet konstaterade en handläggare att hans betyg var ”rena grekiskan”. Hon uppmanade honom att vara helt ärlig och frågade: ”Är detta ett bra betyg?”

– Ja, ett utmärkt betyg, svarade jag. Sådana tjänstemän finns inte kvar i Sverige, de vågar inte ta självständiga beslut. Det enda som kunde rädda mig var att någon litade på mig, sa Theodor Kallifatides.

Nu ser han en fattigdom som han inte trodde var möjlig i Sverige, människor som sover på Medborgarplatsen och under sitt 45:e år i landet blev han för första gången rånad.

Den sociala utvecklingen i Sverige, sedan 1800-talets fattigdom, beskriver han som ett av de stora miraklerna i vår tid.

– Sedan river man ned det.

Att återvända till Grekland och skriva på sitt modersmål var det som fick honom att börja skriva igen.

Han berättade även om varför det har varit så viktigt för honom att lära sig svenska.

– Språket är inte bara för att klara sig, utan för att återfinna sig själv, bli samma människa på det nya språket. Jag lärde mig svenska för att visa vilken sorts grek jag är.

Att inte lära sig språket i ett nytt hemland leder till ett permanent utanförskap, menar han.

– Ni kan ta det om ni vill, men ni har ingen rätt att föra det vidare till era barn.

Författarbesöket presenterades av bibliotekens programansvariga, Paulina Drakenstedt. Hon passade på att tipsa om de kommande punkterna och lyfte fram Monika Fagerholm som besöker Signalfabrikens bibliotek 29 november.

MER Ännu ett liv

Såhär presenteras boken av förlaget:

”Theodor Kallifatides känner krafterna sina och bestämmer sig för att det är dags att sluta skriva. Han gör sig av med arbetsrummet dit han gått varje morgon i decennier – och blir alldeles vilsen. Kan han verkligen sluta skriva? Osäkert. Men kan han skriva? Det blir också allt svårare. Tills förlösningen kommer från alldeles oväntat håll.”

Källa: Albert Bonniers förlag

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Personal försvinner från förskolan

Nyheter Föräldern Martina Söderman ser pedagoger lämna och ett barnantal som slår i taket. Nu vill hon se åtgärder från politikerna.lördag 26/5 7:34

Kommunen vill erbjuda mer än lön

Nyheter Kommunens genomsnittliga storlek på barngrupper i förskolan har minskat under 2017, enligt färsk statistik från Skolverket. – Det är jätteroligt, vi har jobbat för att minska barngrupperna, säger Ina...lördag 26/5 7:30

Ladda för Järvastadsloppet

Nyheter I morgon, söndag den 27, maj är det dags Järvastadsloppet – ett motionslopp för hela familjen. Loppet går genom Igelbäckens naturreservat med start och mål vid Jaktvillan på Gunnarbovägen 91.lördag 26/5 7:20