Berättar. Jonas Hassen Khemiri besökte Vällingby igår för ett författarsamtal. Andreas Birkehammar och David Adolfsson, som går på Blackebergs gymnasium, satt i publiken. Foto: Evelina Hertz

Fullsatt när stjärnförfattare kom till Vällingby

Igår var det dags för vårens andra Bokmåndag, den här gången med författaren Jonas Hassen Khemiri. Det blev ett samtal om duktighet, pappor och mod.

  • Publicerad 11:26, 5 feb 2019

Det är fullsatt inne på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby, i publiken sitter många kvinnor men också ett gäng killar från Blackebergs gymnasium. Det är dags för vårens andra författarsamtal och Jonas Hassen Khemiri håller i mikrofonen.

– Att försöka förstå hur en historia ska berättas och sedan få syn på det, det är det bästa jag vet, säger han.

I höstas kom hans senaste bok, Pappaklausulen. Den utspelar sig under tio dagar och handlar om tre personer: en farfar, en son och en syster. Det är en bok som väcker starka känslor, i alla fall bland dem som kommit hit för att delta i samtalet ikväll.

– Varför har du gjort farfadern så himla osympatisk? Jag tycker verkligen inte om honom, säger en kvinna i publiken.

– Jag vet inte om jag håller med om att han är osympatisk men jag förstår hur du menar. Jag tänker att han är en person med otroligt mycket skuld som hanterar det genom att säga "alla andra är idioter", svarar Jonas Hassen Khemiri.

Kräver mod

Det kommer också frågor om hans författarskap. Jonas Hassen Khemiri berättar att för honom har det krävts mod för att våga satsa på författarskapet istället för att vara "duktig".

– Det kan ju vara olika vad man ser som duktighet, så på vilket sätt menar du att du inte har varit duktig?, frågar en ung kille i publiken.

– För mig är det vägskälet mellan att vara duktig eller göra det som känns rätt. Min högsta dröm var att bli publicerad. Sedan fick jag in en text i DN och vad tror ni att jag gjorde då? Sökte till Handelshögskolan för "man måste ju ändå ha en utbildning".

Andreas Birkehammar och David Adolfsson går i trean på Blackebergs gymnasium. De berättar efter samtalet att de är nöjda med kvällen.

– Vi har läst "Jag ringer mina bröder i skolan" så vår svenskalärare frågade om vi ville följa med hit och det är klart man tackar ja till det. Han kunde verkligen prata och hade karisma, säger Andreas Birkehammar.

– Jag har inte läst "Pappaklausulen", som han ju pratade mest om, men det gjorde ingenting utan jag kunde hänga med ändå, säger David Adolfsson.

Nästa Bokmåndag är den 18 februari, då kommer debutförfattaren Kayo Mpoyi och pratar om sin bok "Mai betyder vatten".

Sugen på böcker?

18 februari: Författaren Kayo Mpoyi i samtal med Johanna Lundin, som driver bloggen Sincerely Johanna.

4 mars: Författaren och komikern Melody Farshin i samtal med skribenten och poeten Mariama Jobe.

1 april: Författaren Sami Said i samtal med Sara Abdollahi, skribent och driver podcasten Hysteria.

29 april: Författaren och komikern Marika Carlsson.

Bokmåndag arrangeras av Kulturhuset Stadsteatern Vällingby, Vällingby bibliotek, Vällingby Folkets hus och Klackenbergs bokhandel.

Gratis för alla under 26 år, 60 kronor för övriga.

Mer info och biljetter hittas HÄR.

Just nu: Här gjuts de första betongfundamenten till nya Hamamhuset

Nyheter Första livstecknet på 1,5 år Det omtalade Hamamhuset är på väg att få nytt liv. Nu täcks Östgötagatan av betongfundament som ska användas till byggkranen. Nästa sommar beräknas projektet vara klart.fredag 16/8 18:31

Här ska Kälvesta få falluckor – mot fortkörare

Nyheter Så fungerar det nya hindret För att hindra att folk kör för fort tittar staden på en ny metod – falluckor. Sörgårdsvägen i Kälvesta är en av två platser i Stockholm där det nya hindret ska testas.fredag 16/8 17:30

Vi är Västerort

Stockholm Direkt