Nu sätter polisen och staden in fler åtgärder för att stoppa olovlig biltrafik vid Hornsbergs strand. Foto: Per Brandt

Fulparkerare och buskörning på nya gågatan – nu sätts fler åtgärder in

En premiärhelg av fulparkerande bilar och fortsatt buskörning. Nu sätter staden och polisen in extra resurser på Hornsbergs strands gågata.

  • Publicerad 14:54, 20 jun 2017

Knappt hade banden klippts innan det var "buisiness as usual" vid Hornsbergs strand. Premiärhelgen för den sprillans nya gågatan summerar polisen som stökig. För trots olika hinder och avsmalningar var det fortsatt många som körde fort genom området eller ställde sin bil trots att man inte får det, vilket även läsare som hört av sig till oss berättar.

Här öppnar sommarens största sommargågata

– Det var kaotiskt och störningar i trafiken där en del som vill visa upp sina bilar, som tidigare, körde in på gågatan. En gågata innebär inte att inga bilar får köra där, ska man till exempel till ett garage eller aviserade parkeringsplatser så får man köra där, men då i gångfart, sju kilometer i timmen, säger Peter Enell, kommunpolis på Kungsholmen.

Här får Stockholm längsta gågatan i sommar

Även trafikkontoret har fått ta emot klagomål kring framförallt buskörning i området. Och redan nu har staden tillsammans med polisen satt in nya åtgärder för att freda området från för höga hastigheter.

Tillfälliga gupp har satts ut vid entréerna till gågatu-delarna och stora blompelare har flyttats längre in i körbanan. Enligt Peter Enell ska även det sättas upp tillfälliga gupp på Lindhagensgatan, något som tidigare inte skulle bli av i år.

Även parkeringsvakterna ska bevaka området mer intensivt framöver.

Polisen ska också göra hastighets-insatser.

– Några har fått en vana att köra där, men det ska vi störa så det inte blir någon rundkörning. Missar man väjningsplikt eller kör snabbare  än gångfart så kommer man bli bötfälld, det är 2 000 kronor i böter. Meningen är att området ska vara trevligt för de som vistas där. Men vi hoppas att det ska lägga sig och bli lugnare när det kommer mer folk som är där, säger Peter Enell.

"Stureplansregler" ska göra party-Hornsberg mindre stökigt

På staden delar man den bilden.

– Ser man på tidigare sommargågator, som vid Swedenborgsgatan, så tar det ett tag för människor att lägga an med nya vanor. Förhoppningsvis kommer vi se en attitydförändring även vid Hornsbergs strand, det är en gata i första hand till för gående, säger Erik Söderberg, presstalesperson på trafikkontoret.

Det var många som trotsade de nya reglerna för Hornsbergs sommargågata i helgen. Här syns flera felparkerare på en bild som en läsare tagit. Foto: Läsarbild

Här är reglerna!

Gågata enligt trafikförordningen. På en gågata gäller följande:
Fordon får inte föras med högre hastighet än gångfart.
Fordon får inte parkeras på någon annan plats än särskilt anordnade parkeringsplatser.
Fordonsförare har väjningsplikt mot gående.
På en gågata får motordrivna fordon inte föras annat än för att korsa den. Sådana fordon får dock föras på gågator om det behövs för
varuleveranser till eller från butiker eller motsvarande vid gågatan,
transporter av gods eller boende till eller från adress vid gågatan,
transporter av gäster till eller från hotell eller motsvarande vid gågatan, eller
transporter av sjuka eller rörelsehindrade personer till eller från adress vid gågatan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

JUST NU: Två gripna för stöld i Hornstull

Nyheter Kvinna och man hölls fast av personal och cafégäster Ett stöldförsök på ett café i Hornstull på måndagseftermiddagen gick inte riktigt som planerat. Både gäster och personal höll fast de båda brottsmisstänkta som kunde gripas av polisen.måndag 25/6 15:56

Boende positiva till nya Sabbatsberg

Nyheter Vasastadsbor ger tummen upp till omfattande planerna Nya bostäder, ny skola, nytt sjukhus. Som Vi i Vasastan kunde berätta förra veckan finns stora planer på att bygga om i Sabbatsbergsområdet. Vi frågade några Vasastadsbor vad de tror om idéerna.måndag 25/6 14:32