FUNKOFOBI. Bollstanäsbon Negar Mottaghi tröttnade på nedsättande kommentar om barn med funktionsnedsättningar och startade ett instagramkonto tillsammans med en vän för att belysa problemet. Foto: Stina Forselius

Funkismamma från Väsby tröttnade på sårande kommentarer

Negar Mottaghi från Bollstanäs ledsnade på att höra sårande kommentarer om sin son, som har en funktionsnedsättning. Nu har hon med en annan funkismamma startat instagramkontot "saduprecis," för att belysa den funkofobi som råder i samhället.

  • Publicerad 16:00, 9 sep 2020

Ingen skulle kunna säga något rasistiskt utan att få starka reaktioner, men jag har hört folk i chefspositioner säga ”han är så jävla efterbliven”.

– Det finns många som får sårande kommentarer som grundar sig i okunskap och funkofobi. Instagramkontot "saduprecis" är en kanal där vi delar dessa erfarenheter, säger Negar Mottaghi, som till vardags jobbar som kurator på Grimstaskolan och Väsby läkargrupp.

Hon har själv en snart sjuårig son med intellektuell funktionsnedsättning och autism. När hon och vännen Stina,vars son har en cp-skada, chattade med varandra om vad folk kan säga föddes idén till instagramkontot. Och på kort tid har "saduprecis" fått nästan 5 000 följare.

– Man kan höra dumma kommentarer på sitt jobb, till exempel, när folk säger att någon är "efterbliven" eller "helt cp". När vi startade kontot märkte vi att många funkisföräldrar upplevt samma sak.

Hon tycker det är otroligt kränkande att använda personers diagnos som skällsord eller motivering till något dåligt.

– Det finns personer som har dessa diagnoser, bland annat våra barn. Vi måste våga svara och säga emot när folk använder diagnoserna som skällsord. Många funkisföräldrar blir så paffa när någon säger något sådant och man kanske inte vill förstöra stämningen.

Viktigt sprida kunskap

Negar Mottaghi tycker det är viktigt att sprida kunskap om diagnoser och inte normalisera vissa skämt.

– Ingen skulle kunna säga något rasistiskt utan att få starka reaktioner, men jag har hört folk i chefspositioner säga ”han är så jävla efterbliven”. Vi behöver ha samma starka reaktioner mot funkofobi som all annan sorts diskriminering och kränkning. 

Hon tror dock att brist på kunskap är en stor bov i dramat och med kontot vill de främst belysa tre saker: de hemska saker folk kan uttrycka, att personer med diagnos eller anhöriga till dem inte är ensamma, samt att uppmuntra till civilkurage.

– Som förälder är det viktigt att markera. Även jag kan i skolan höra elever använda ordet "cp". Jag skulle vilja att folk satte sig in i en situation om hur det känns att skämta på något barns bekostnad och sätta sig in i den personens känslor. Ett obetänksamt ord kan både chocka och såra.

Instagramkontot "saduprecis"

Startades av Bollstanäsmamman Negar Mottaghi och hennes vän Stina Forselius.

De vill belysa den normaliserade funkofobi som råder i samhället och bekämpa sårande kommentarer som bygger på okunskap.

De vill att kontot ska vara en ögonöppnare och göra så att de som uttrycker sig fel ska tänka till en extra gång.

Visa merVisa mindre