Fel adress. En flicka släpptes av på fel adress två gånger. Foto: Mostphotos

Funktionshindrat barn släpptes av på fel adress – två gånger

Två fredagar i rad har en flicka med svåra funktionshinder dykt upp hemma hos Margareta Idewall. "Plötsligt ringer det på dörren och där står en chaufför med en glad liten flicka".

  • Publicerad 15:31, 2 nov 2017

– Plötsligt ringer det på dörren och där står en chaufför med en glad liten flicka som glatt kommer in till mig. Han pratar inte svenska och hon pratade inte heller, säger Margareta.

Hemma i huset i Täby fanns även Margaretas barnbarn, som också tar del av taxiverksamheten ordnad av kommunen för barn med olika slags funktionsvariationer. Tack vare det kunde barnbarnet hjälpa till för att få hem flickan till sitt eget hem.

– Han visste vad hon hette och ungefär vart hon bodde. Så på det viset skjutsade taxichauffören hem henne till rätt adress, säger Margareta.

Men det var inte slut på felkörningarna där. Nästa fredag hände samma sak igen. Denna gång kunde chauffören tillräckligt mycket svenska att Margareta kunde skriva ner adressen till honom och förklara att flickan var på fel ställe.

"Kan vara farligt"

Men Margareta kan inte sluta tänka på vad som kunnat hända, och känner sig rent av förbannad.

– Det är otäckt. Tänk om hon lämnats hos någon annan, någon som hade haft helt andra planer, säger hon.

– Det är så viktigt att det går rätt till, dels för att det kan vara farligt, och dels så kan ju barnen må så dåligt av sånt här.

I måndags kom ännu en taxi fel och hamnade hos Margareta. Den här gången var det inget barn som lämnades av. Hennes eget barnbarn skulle hämtas, men taxin kom till fel adress medan barnbarnet var hemma hos sin pappa.

Patrik Forshage, utbildningschef på Täby kommun, säger att de fått in mycket klagomål och att kommunen är medvetna om det som hänt.

– Det handlar om problem med förseningar, uteblivna skjutsar och fall där barn skjutsas till fel adress eller annan plats på skolan än där medarbetare väntar på barnen, vilket är väldigt allvarligt, säger Patrik Forshage.

Hur ska ni komma tillrätta med problemen?

– Vi jobbar med detta på flera nivåer. Jag har kontakt med vd:n för Drt, som sköter taxiverksamheten i kommunen, varje vecka där vi följer upp ärenden och ser vad som kan göras bättre.

Enligt Forshage är den första prioriteten för kommunen att se till att barn med olika funktionsvariationer inte hamnar på fel adresser.

– Därefter kommer uteblivna skjutsningar och sedan långa förseningar som kan vara upp till 30 minuter, säger han.

Företaget som sköter skolskjutsningen hade ingen struktur för det kommunen behövde innan upphandlingen. Mycket har byggts upp under tiden som verksamheten varit igång.

– När vi inte fick in några anbud under upphandlingen för kommunens skolskjuts i våras var vi tvungna att hitta en lösning, annars skulle vi bli helt utan skolskjuts. Därför är detta en kortsiktigt lösning för att vi på sikt ska kunna få till en bättre och långsiktig lösning, säger Patrik Forshage.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10

Vi är stockholm