Söker. Björn Lindberg fick en oframkallad film på köpet när han köpte den gamla lådkameran på Tradera. "Det är mellanformatsfilm, ovanligt idag men jag fick den framkallad i en fotoaffär i Vällingby", säger han. Foto: Mikael Andersson

Fyndet: 50 år gamla bilder – nu söker Björn efter stockholmarna

Ett Tradera-köp av en gammal lådkamera gav Nälstabon Björn Lindberg en oframkallad film från 1960-talet på köpet. Det blev starten på ett detektivarbete efter vilka människor de svartvita bilderna föreställde.

  • Publicerad 16:45, 13 jun 2019

Fångat ögonblick. Väninnorna Kate (till vänster) och Eivor Pihlström (till höger) står framför Eivors bil på Rosenlundsgatan på Södermalm. Foto: Mikael Andersson

– Jag är uppväxt i en foto-familj. Min pappa jobbade på Kodak, min lillebror är fotograf. Jag har alltid varit intresserad och nyligen tog jag fram min gamla analoga kamera från tonåren och fastnade helt. Jag ville fota mer analogt och köpte den här för 239 spänn på Tradera, säger Björn Lindberg, och visar upp sin nygamla lådkamera.

Vi ses hemma i radhuset i Nälsta där det pågår förberedelser inför en studentfest senare i veckan.

Det var när han upptäckte att kameran levererades med en oframkallad film som Björn Lindberg gled in i rollen som historisk hobbydetektiv.

– Jag tänkte att filmen förmodligen var ljusskadad och helt svart. Men jag lämnade in den. Och tre av bilderna funkade, så jag framkallade dem, säger Björn Lindberg.

En bild säger mycket

Bilderna föreställer två kvinnor, och en bil syns på två av dem. De berättar en hel del, redan vid första anblicken, konstaterar Björn Lindberg.

– Kläderna skvallrar om 1960-tal och bilen har den gamla formen av registreringsskylt - de byttes i början av 1970-talet. Samtidigt står bilen parkerad på höger sida så bilden måste vara tagen efter 1967, då vi bytte från vänstertrafik, säger han.

Att bilens registreringsskylt inleds med AA tyder på att den hörde hemma i Stockholm. Nyfikenheten växte och med hjälp av andra historieintresserade i Facebookgruppen Det gamla Stockholm, lyckades Björn Lindberg fastställa var någonstans fotografierna är tagna: vid Sankt Görans sjukhus, på Rosenlundsgatan på Södermalm, nära polisstationen, och på Hägerstensvägen i Aspudden.

Nästa steg var personerna på bilderna vilket ledde till ett besök på stadsarkivet, där historien började klarna. Bilen visade sig ha varit registrerad på en fru Eivor Pihlström i Hägersten.

– Hon hade en son, Leif Pihlström, som jag sökte upp via Ratsit, och sms:ade. Han ringde upp inom tre minuter. Det stämde att den ena kvinnan, till höger i bild, var hans mamma Eivor. Hon gick tyvärr bort förra året, 85 år gammal, berättar Björn Lindberg.

Gamla minnen

Eivor Pihlströms pappa hade en butik på Hägerstensvägen, där Eivor också jobbade. Att någon hittat hittills oframkallade bilder på henne är bara roligt, tycker sonen Leif Pihlström. Han har även minnen av den andra kvinnan, berättar han när vi ringer upp.

– Hon var en kompis till mamma, Kate hette hon. De var ute och dansade ibland, och jag minns att hon träffade en man som hette Ove och var polis, säger Leif Pihlström, som bestämt träff med Björn Lindberg och ska få en kopia av bilden.

Björn Lindberg vill nu försöka gå till botten med vem Kate är, och har efterlyst om någon kände henne i sociala medier. Hittills utan framgång.

Klurigt. Med hjälp av bilens registreringsnummer fick Björn Lindberg hjälp på stadsarkivet att ta fram att ägaren hette Eivor Pihlström. Foto: Mikael Andersson

Nystar vidare. Björn Lindberg fick en oframkallad film på köpet när han köpte den gamla lådkameran på Tradera. "Det är mellanformatsfilm, ovanligt idag men jag fick den framkallad i en fotoaffär i Vällingby", säger han. Foto: Mikael Andersson

Nystar vidare

Men i kamerans fodral kan en möjlig ledtråd finnas, via polisen Ove.

– Det står att den tillhör Ove Karlsson i Rinkabyholm, det ligger utanför Kalmar. Jag ringde personen jag köpte den av, som visade sig bo i Kalmar, men han hade köpt den på loppis, säger Björn Lindström.

Om han kan hitta Ove kanske han också kan hitta Kate, resonerar han.

Varför gör du det här?

– Det är spännande, som en tidskapsel. De här bilderna har ju inte funnits förrän nu. Jag vill inte tränga mig in i någons historia, men det vore roligt om jag lyckas hitta Kate också eller någon i hennes familj, så att jag kan ge dem bilden. Kanske kan någon av era läsare hjälpa mig vidare? säger Björn Lindberg.

Stockholm Direkt