Idag kom tingsrättens dom mot fyra tidigare ledamöter i Al-Azharstiftelsen, som bland annat driver muslimska friskolan Al-Azhar i Vällingby. Foto: Evelina Hertz

Fyra döms till fängelse i Al-Azharhärvan

Idag, torsdag, kom domen mot fyra av de fem åtalade tidigare styrelseledamöterna i Al-Azharstiftelsen. Bland annat döms den tidigare ordföranden, för flera åtalspunkter, till fängelse i fyra år och sex månader.

  • Publicerad 12:01, 27 jun 2019

I april väcktes åtal mot sju personer med koppling till Al-Azharstiftelsen, som driver Al-Azharskolan i Vällingby.

De åtalades för grova ekonomiska brott som ska ha begåtts mellan 2015 och 2018. Fem av de åtalade var tidigare styrelsemedlemmar i stiftelsen.

Drev friskola – nu åtalas fem för grovt ekobrott

Idag, torsdag, kom domen från Stockholms tingsrätt. Al-Azharstiftelsens tidigare ordförande, som suttit häktad sedan november, döms till fängelse i 4 år och 6 månader. Han fanns skyldig på samtliga åtalspunkter: grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott.

– Tingsrätten har i stort gått på vår linje, men vi yrkade på ett fängelsestraff i minst fem år för huvdmannen (tidigare ordföranden, reds anm.). Nu får vi noga titta på domen och tingsrättens resonemang och fundera på om vi ska överklaga för att få till ett höjt straff, säger kammaråklagare Lisa Hermanrud.

Den tidigare ordförandens advokat, Max Ahlgren, är inte nöjd med tingsrättens dom.

– Jag delar inte tingsrättens bedömning i någon del, man har inte alls tagit till sig de synpunkter som försvaret hade. Domen är en besvikelse och den ska överklagas, säger han.

Två frias helt

Tre andra ledamöter fälldes för grovt skyddande av brottsling, grovt osant intygande och grovt bokföringsbrott. För det får två av dem fängelse i 2 år och 4 månader och en av dem 2 år och 2 månader. De frias dock från åtalspunkter om grov trolöshet mot huvudman.

Den femte tidigare ledamoten dök inte upp till rättegången och därför har åtalet med denne inte tagits med i domen.

– Jag begärde henne häktad när hon inte dök upp på förhandlingarna första dagen och tingsrätten häktade henne för flyktfara i hennes utevaro. Domen mot henne kommer avgöras den dag hon inställer sig, säger Lisa Hermanrud.

De övriga två åtalade, som inte var tidigare styrelsemedlemmar, frias helt, enligt domen.

Fört över 10 miljoner kronor

Enligt domen ska de fyra dömda bland annat gjort sig skyldiga till att ha fört över sammanlagt 10 miljoner kronor från Al-Ahzarstiftelsen till ett bankprojekt, i syfte att med pengarna starta en islamisk bank. Tingsrättens slutsats är att det inte är i linje med stiftelsens ändamål som är att bedriva skolverksamhet.

Alla fyra beläggs även med näringsförbud och till att betala skadestånd till stiftelsen som de fört ut pengar från. Samtliga åtalade nekar till anklagelserna.

Sista dag för att lämna in en överklagan mot tingsrättens dom är 18 juli.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt