Något måste göras åt den livsfarliga vägen, menar Nisse och Ulf Nielsen från Brottby. Foto: Hege Hellström

Fyra frontalkrockar på kort tid – nu kräver de skyndsam förändring

En frontalkrock för tretton år sedan tog ett liv. Fyra krockar har lett till personskador under sommaren 2017. Nu vill Brottbybor att Trafikverket gör något åt den ödesdigra Rumsättravägen.

  • Publicerad 15:14, 6 sep 2017

– Om de skrapade av en halvmeter på kullen skulle det göra stor skillnad, säger Ulf Nielsen, brandförman som bor i Ekskogen i Brottby.

Han pekar mot den olycksdrabbade kurvan på Rumsättravägen. Bilförare tolkar kurvan som att det är fritt fram – men egentligen finns där en svacka, som knappt syns, där det kan gömma sig ett fordon. Längs vägen ligger bildelar, plåt, delar av strålkastare och plastdetaljer, i vägrenen.

– Folk som bor här vet att man måste slicka kanten, men de som inte gör det tror att man kan skära kurvan, säger Nisse Nielsen, ambulanssjukvårdare från Brottby.

På senaste tiden har hon varit med och hjälpt till vid tre trafikolyckor vid kurvan, inte som ambulanssjukvårdare utan som privatperson. Och för tretton år sedan var hon och maken, plus barn i bilen, med om en tragisk olycka själva. Då var det en motorcykelförare som körde i svackan, mitt i vägen, när Ulf kom körande.

– Jag såg rakt in i hans ögon och sedan var det good bye. När det är olyckor nu kommer det tillbaka; känslan, lukten, hur bilplåt låter, säger Nisse.

Motorcykelföraren dog, medan familjen Nilsen klarade sig med en totalkvaddad bil.

Mellan maj och augusti i år har fyra frontalkrockar inträffat, olyckor med personskador.
Flera gånger har Nisse och Ulf varit i kontakt med Trafikverket, men de får nobben på åtgärder varje gång.

– Man skulle kunna hyvla av krönet bara en halvmeter så skulle det hjälpa. Eller bredda vägen. Det borde vara 50 kilometer i timmen i stället för 70, säger Ulf.

Han jobbar i Solna och berättar vad som händer där när olyckan varit framme.

– Det var en olycka vid kyrkogården och direkt var de där med åtgärder. Men här gör de ingenting.

Olustkänslorna sitter kvar

Både Nisse och Ulf vill understryka att det är just de farliga olyckorna de vill ha bort.

– På vintern ligger de i diket överallt, men det blir avåkningar och inte frontalkrockar.

En annan Brottbybo som engagerat sig är Sofia Lagergren. Hon har själv varit först på plats vid en olycka under augusti, och varit på plats på olyckan som skedde två veckor innan.

– Att vara först på plats och ta hand om skadade lämnar olustkänslor som sitter i länge. Känslor jag tror man kan känna igen bara om man åkt förbi en otäck olycka. Det blir väldigt tydligt hur skört livet är och hur ovärt det är att ha bråttom i trafiken, säger Sofia.

Hon säger att det är självklart att den drabbade sträckan borde ha lägre hastighet.

– Om man jämför med andra vägar så är det rätt skevt att Rumsättravägen, med skarpa kurvor och skymd sikt på stora delar av vägen, har 70 kilometer i timmen och sedan när du svänger ut på Gamla Norrtäljevägen, som är rakare och har betydligt bättre sikt, så är det 50 kilometer i timmen större delen av vägen in till Brottby, säger Sofia.

Ansöker om förändring

Hon skickar nu ansökningar till både Trafikverket och Länsstyrelsen där hon vädjar om sänkt hastighet.

– Jag vill ha 50 kilometer på sträckan mellan Brollsta och Jämtlandet, och 30 kilometer ett par hundra meter förbi Jämtlandet.

Ett annat problem är att vissa delar av vägen är för smala för att kunna mötas. Sofia visar en bild där en lastbil tar upp betydligt mer än halva vägbanan.

– Alla förare har ett ansvar att köra efter omständigheterna, visst. Men jag menar att en skylt och dämpning är små kostnader för att påminna de som kör varje dag att olyckan kan vara framme på den här sträckan. De som kör här sällan blir uppmärksammade på att ta det lite extra försiktigt. Det räcker att en olycka undviks för att det ska vara värt det kan jag tycka.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03