ETT. Utbildningen är på ett år och sker i samverkan med fyra Stockholmskommuner, BYN och Veidekke. Foto: Monkey Business Images

Fyra kommuner skapar byggutbildning

Behovet av arbetskraft inom byggsektorn anses fortfarande vara stort i Stockholmsområdet. För att locka fler yrket startar fyra 08-kommuner, bland annat Solna och Sundbyberg, en ettårig byggutbildning med en speciell touch.

  • Publicerad 10:00, 24 jan 2019

Trots att det är lite stiltje just nu beräknas det att runt 140 000 nya bostäder ska byggas i Stockholm fram till 2030. Behovet av utbildad arbetskraft nu och framöver anses vara stort.
Därför har fyra Stockholmskommuner – Solna, Sundbyberg, Nacka och Värmdö – agerat och startat en egen byggutbildning.  

Till sin hjälp har kommunerna Byggindustrins Yrkesnämnd (BYN) och byggbolaget Veidekke och alla dessa sex aktörer är en del av projektet ”Sverige bygger ut”.
 
Utbildningen kommer lanseras som ”Byggterapi” och den är tänkt att lyfta fram fördelarna att jobba med kroppen och på så sätt locka fler till yrket.  

– Med byggterapi vill vi locka de som kanske inte ens tänkt tanken om att jobba i byggbranschen, men som gillar att se saker växa fram och ta form, säger Zandra Lövgren som är projektledare för ”Sverige Bygger ut” och jobbar på kompetensförvaltningen i Solna stad i ett pressmeddelande.
 
– Branschen är i stort behov av mångfald och vår förhoppning är att kunna få fler att se byggbranschen som ett bra karriärval.

Är på ett år


Vuxenutbildningen är på ett år och är utformad tillsammans med bland annat storbolagen NCC och Skanska och är anpassad efter att passa byggbranschen. Idag är det inte lika många pågående byggen som för ett par år sen men det vänder snart, menar projektledare Lövgren.
 
– Även om bostadsbyggandet har bromsats in i Stockholmsregionen just nu, så kommer det inom de närmaste åren att behöva byggas mycket och det saknas kvalificerad arbetskraft.

– Förutom att vi behöver bredda representationen har vi arbetat med att hitta en utbildningsmodell som bidrar till en bättre samverkan mellan bransch och utbildning som långsiktigt kan öka kvaliteten i yrkesutbildningen, fortsätter Zandra Lövgren.
  
”Sverige bygger ut” är finansierat av Europeiska socialfonden med syftet att bland annat utveckla nya utbildningsmetoder anpassade efter byggsektorns krav på framtida arbetskraft.

Zandra Lövgren Foto: Per Kristiansen

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Solna

Taxichaufför utsatt för brutalt rån av gäng

Nyheter ✓Slagen och rånad på mobiltelefon ✓Kastade sten genom bakrutan Tidigt på onsdagsmorgonen fick polisen ett larm om en taxichaufför som blivit slagen och rånad av fem personer.onsdag 20/2 11:17

Elever strejkar efter beslut om nedläggning

Nyheter "Politikerna lyssnar inte på oss" Elever på Bergshamraskolan i Solna strejkar sedan i morse. Efter den manifestation som genomfördes i måndags ser eleverna detta som nödvändigt steg i att få politikerna att lyssna.onsdag 20/2 11:04

Här kostar villorna mest i Stockholm

Nyheter LISTA: Så har huspriserna förändrats – kommun för kommun På vissa håll i länet har huspriserna sjunkit med 9 procent det senaste året. I andra delar har de i stället stigit. Här är siffrorna som visar vad en villa kostar där du bor, och hur priserna har...onsdag 20/2 7:00