Fyra perspektiv på varandet

Skulpturer, broderi och finskt måleri tar upp reflektioner kring varandet. Fyra kvinnliga konstnärer delar på utrymmet i Edsvik konsthall öst under de kommande veckorna.

  • Publicerad 10:03, 17 aug 2017

Det är alltid en utmaning med ett nytt ställe, man vill göra sitt yttersta.

Edsvik konsthall är inte ensamma om att lyfta fram finsk konst och design i år. Konstnären Tiina Heiska, som ska fylla upp bottenplanet på konsthallens östra del, är en av de främsta och mest representativa finska målarna just nu.

Linda Lasson är internationellt känd textilkonstnär. Senast ställde hon ut på svenska ambassaden i Washington, berättar konsthallschefen Ricardo Donoso. Hennes verk påminner om Siri Derkerts utsmyckning av Östermalms tunnelbanestation.

– Hon broderar stygn som att hon tecknat, men allt görs med tråd. Lite genomskinligt poetiskt, säger Ricardo Donoso.

Eva Ziggy Berglund är skulptör och har bland annat gjort en pelarskulptur i Hornstulls tunnelbanestation. Hon förmedlade kontakten med skulptören Yvonne Nimar, som tackade ja direkt.

– Jag har aldrig ställt ut på Edsvik. Det är alltid en utmaning med ett nytt ställe, man vill göra sitt yttersta, säger Yvonne Nimar.

Hennes konst handlar bland annat om dofter och om vilka minnen de väcker. Skulpturen ”Berättelsen om dig” har en glasskiva framför ansiktet och sträcker sig efter något. Ansiktet har inga ögon men en näsa och en mun.

Glaset symboliserar den tunna och bräckliga hinnan vi har mellan oss.

– Vi har som en sfär omkring oss. När man kommer in i den känner man av den och påverkas på olika sätt. Vi påverkar varandra bara genom att vara i samma rum, och man kan bli störd av någon som kommer för nära, säger Yvonne Nimar.

”När dessa fyra konstnärer nu möts på Edsvik Konsthall blir det ett möte präglat av reflektioner kring varandet i syfte att stimulera betraktaren till egna resonemang och eftertankar”, skriver konsthallen i sin inbjudan till samlingsutställningen med fyra kvinnliga konstnärer. Utställningen har öppet mellan 19 augusti och 24 september.

Ricardo Donoso har redan tankarna på nästa år: I april öppnar en stor utställning med Erland Cullberg.

– Vi har lånat verk av bland annat Moderna museet och privata samlare. Vi har ägnat oss åt detektivarbete i två år nu, säger han.

Dessutom vill konsthallen att kunskapen om Cullberg ska nå ut i skolorna.

– Han var den största konstnären i Sollentuna, de har döpt ett torg i Silverdal efter honom. Men eftersom de minskar ned antalet timmar med bildundervisning i skolan vet inte de yngre vem han var, säger Ricardo Donoso.

Parallellt kommer bland annat en stor utställning från Japan med konstnärer som har någon form av fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. Utställningen heter ”Art brut” och påminner i viss mån om Cullbergs sätt att måla, enligt Ricardo Donoso.

Men först är det dags för höstsalong. Målet är att den ska bli lika stor som Liljevalchs vårsalong, där vem som helst får skicka in sitt verk som därefter bedöms av en jury. Anmälningstiden pågår fortfarande och hittills har omkring 100 personer anmält sig.

MER Utställarna

”Centralt i Yvonne Nimars skulpturer är materialet och den plats det kommer ifrån.”

”Tiina Heiskas för en konstant dialog med fotografiet och den rörliga bilden, hämtat från filmens kollektiva bildkällor.”

”Eva Ziggy Berglunds skulpturer inryms med både fantasi och realism. De snövita och välmejslade stenskulpturerna ger med sina lugna ansiktsdrag ett milt och vilsamt intryck.”

”På liknande dubbeltydigt sätt påminner Linda Lassons ambitiösa broderier om den smärtsamma kontrasten mellan skönhet och skoningslös svärta.”

Källa: Edsvik konsthall

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sval bostadsmarknad stoppar nyproduktion

Nyheter Bostäder i Tureberg läggs på is Försäljningen av nyproducerade lägenheter går trögt. Peab pausar nu byggnationen av 110 nya lägenheter i Tureberg eftersom inte tillräckligt många har blivit sålda.fredag 18/1 8:00

Sollentunabo fast i Skatteverkets granskning

Nyheter Försökte undanhålla miljonbelopp En man som bor i Sollentuna har blivit påkommen med att inte redovisa inkomster, moms och arbetsgivaravgifter som han ska. Han måste nu betala nästan 2,8 miljoner kronor till Skatteverket.torsdag 17/1 14:06

Hyllad Gärdestad-konsert tillbaka

Nyheter Ny artist tar plats på scenen Succéföreställningen This is Ted kommer snart att spelas ännu en gång i Sollentuna. Och den här gången dyker ett ny artist upp vid sidan av Janne Schaffers på scenen.onsdag 16/1 12:40