Foto: Mostphotos

Fyrverkeri-reglerna skärps i Enköping

Reglerna för fyrverkeripjäser under nyår, påsk och valborg stramas åt. Tekniska nämnden föreslår att kommunen antar länets tuffaste regler kring användande av pyrotekniska varor.

  • Publicerad 09:32, 23 feb 2018

Varje år när det närmar sig nyår och valborg blossar debatten om fyrverkerier och smällares vara och icke vara upp. En fråga, som med sociala mediers intåg, växt sig starkare på senare år. Något man även märker av på kommunen.

– Kommunen får många frågor och reaktioner och samhällsbyggnadsförvaltningens kommunikatörer upplever att frågan växer för varje år. Det är framför allt djurens lidande som invånarna hänvisar till, skriver samhällsbyggnadsförvaltningen i en skrivelse som ligger till grund för skärpta fyrverkeriregler i Enköping.

I dag är det tillåtet att skjuta fyrverkerier mellan 15.00 och 03.00 under nyår, påsk och valborg. Betydligt generösare regler jämfört med många andra kommuner i länet.

Strängaste reglerna

I Uppsala tillåts fyrverkerier bara mellan 18.00 och 02.00, samma regler gäller i Håbo kommun. I Knivsta får pyrotekniska föremål bara användas mellan 20.00 och 01.00 under nyår, påsk och valborg.

– Förvaltningen föreslår att den tillåtna tiden för att få använda fyrverkerier på nyår, påsk och valborg ändras till klockan 21.00-01.00. Då har Enköping kommun den kortaste tillåtna tiden i Uppsala län men ändå tillräckligt generöst för att kunna ha fyrverkerier i samband med ett valborgsmässofirande, skriver samhällsbyggnadsförvaltningen i sin bedömning.

En regeländring tekniska nämnden klubbade igenom vid deras senaste sammanträde. De uppdaterade reglerna kommer att träda i kraft den 1 juli 2018, om kommunfullmäktige antar Tekniska nämndens förslag till beslut.

I förslaget till beslut ingår det också att det efter den 1 juli kommer att krävas tillstånd från polismyndigheten för att få skjuta fyrverkerier inom Enköpings stads cent­rum. Ett område som ringas in av Fjärdhundragatan, Tullgatan, Östra Ringgatan och Ågatan. Det är också förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter ifrån Lasarettet i Enköping.

De nya reglerna som kan träda i kraft 1 juli

Den tillåtna tiden för att få använda fyrverkerier på nyår, påsk och valborg ändras till klockan 21.00 till 01.00.

Det kommer att krävas polistillstånd för att få skjuta fyrverkerier inom Enköpings stads centrum. Ett område som ringas in av Fjärdhundragatan, Tullgatan, Östra Ringgatan och Ågatan.

Förbud att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter ifrån Lasarettet i Enköping.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Scoutstugan utsatt – igen

Nyheter För andra gången på en vecka har scoutstugan utsatts för åverkan. Den här gången har gärningsmännen tagit sig in i lokalen.söndag 24/6 9:58

Tjuv lurade sig in hos äldre man

Nyheter I Grillby knackade en tjuv på hos en äldre man, lurade sig in och stal pengar. I Hummelsta krossades fönster för stora pengar. Några narkotikafall var det också, som vanligt.fredag 22/6 21:29