DYSTER SYN. Denna syn mötte de som kom för att träna i Sunnanskolans gympasal i måndags. Foto: Solna stad

Fyrverkerier avfyrade i gympasal i Solna

Sunnanskolans gympasal på Hagalundsgatan i Solna har i helgen utsatts för vandalisering. Någon eller några har tagit sig in i lokalen och tänt på fyrverkeripjäser, med stora skador på golv och väggar som följd. Nu måste salen saneras och renoveras.

  • Publicerad 13:15, 9 jan 2019

Det är ett 'förbannat skitbeteende'.

– Jag tycker att det är ”ett förbannat skitbeteende” som drabbar Solnas barn och äldre som nu under flera dagar inte kommer att kunna utnyttja lokalen för de aktiviteter de brukar ha där, säger Peter Edholm (L), kultur- och fritidskommunalråd i Solna.

Lokalen disponeras av kultur- och fritidsförvaltningen som hyr ut den till olika idrottsföreningar och organisationer för aktiviteter. Men under den gångna helgen, då gympasalen inte var uthyrd, har någon eller några tagit sig in och "roat" sig med fyra av flera fyrverkeripjäser som bränt hål, smält sönder golv och skadat väggarna. Dessutom har pappershanddukar spridits ut över hela salen och i omklädningsrummen har dunkar med vad som ser ut att vara tvållösning slängts på golvet och kletat ner utrymmena.

KRATER. Avskjutna fyrverkeripjäser inne i gympasalen på Sunnanskolan har orsakat stora skador. Salen måste nu saneras och renoveras - kostnader som skattebetalarna får stå för. Foto: Solna stad

KLIBBIGT. Även omklädningsrummen utsattes för skadegörelse. Foto: Solna stad

Peter Edholm (L). Kultur- och fritidskommunalråd i Solna. Foto: solna stad

Peter Edholm berättar att gympasalen precis hade städats med extra golvvård under fredagen. Nu kommer det att ta 1–2 veckor innan lokalen är återställd.

– Och skattebetalarna får stå för notan när lokalen ska saneras och repareras, säger han.

Kommunen har polisanmält skadegörelsen.

Öppen förskola i bottenplan

Gympasalen ligger en trappa upp i byggnaden, bredvid Komvux. På bottenvåningen ligger Öppna förskolan, där förskollärare Sepideh Zafar jobbar. Förskolan använder inte gympasalen, men hon blir ändå ledsen när hon hör vad som hänt.

– Det är jättetråkigt när sådant här händer. Men det är ingen bra belysning i området, det är ganska mörkt. Vi har pratat med kommunen om att det behövs mer gatubelysning. Jag tror att det är på gång, men det är synd att det ska behöva hända något först, säger hon.

FÖRE. Gympasalen storstädades under fredagen med extra golvvård. Foto: Solna stad

EFTER. Så här såg det ut på det nystädade golvet i Sunnanskolans gympasal när någon eller några varit inne under helgen. Foto: Solna stad

Stockholm Direkt