Fyverkeriförbudet nedskjutet – igen

Det ser mörkt ut för det fyrverkeriförbud som kommunen införde i början av året men som förvaltningsrätten dömde ut. Nu har kommunens överklagande till kammarrätten avslagits – vilket innebär att det är fritt fram att panga.

  • Publicerad 09:54, 11 okt 2017

Det var i början av året som Sollentuna införde ett fyrverkeriförbud i hela kommunen. Strax därefter överklagade en privatperson förbudet till förvaltningsrätten, som upphävde det. Rätten tyckte, vilket Vi i Sollentuna har rapporterat om tidigare, att förbudet var alltför omfattande och innebar ”en obefogad inskränkning i den enskildes frihet”. Kommunen överklagade detta beslut till kammarrätten.

I sitt överklagande skrev kommunen bland annat att ”säkerhetsfrågor och djurskyddsfrågor har kommit alltmer i fokus under de senare åren”. Förvaltningsrätten tyckte att det kunde räcka för kommunen att förbjuda fyrverkerier på känsliga platser som till exempel vårdhem och sjukhus, men kommunen höll inte med. Och nu har alltså kammarrätten kommit med sitt beslut: att inte meddela prövningstillstånd. Det innebär att förvaltningsrättens avgörande står fast. Det blir inget fyrverkeriförbud, med andra ord.

– Det är olyckligt att man landade i det här beslutet.

Så kommenterar Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande, kammarrättens beslut.

Han säger att när kommunen införde förbudet så fick de mycket positiv respons från invånare, räddningstjänst och polis.

– Det var en del av vårt trygghetsarbete. Fyrverkerier skapar oro och störningar. Vi vet att det gör äldre otrygga, att djur blir rädda. Vi vet också från andra håll i landet att det kan användas för att attackera blåljuspersonal. Det är olyckligt att det får fortgå.

Vad som händer nu gällande fyrverkeriförbudet är lite oklart.

– Vi fortsätter vårt trygghetsskapande arbete. Vi får se över om det går att skapa lokala fyrverkeriförbud i stället.

Henrik Thunes säger att kommunen också kommer att överklaga kammarrättens beslut.

– Vi kommer att överklaga domen till nästa instans som är Högsta förvaltningsdomstolen.säger han och avslutar:

– Vi arbetar vidare. Vi släpper inte den här frågan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här kan du fira midsommar i Sollentuna

Nyheter Ska du fira midsommar i Sollentuna? Dessa firanden kan du välja på här och i närliggande kommuner.onsdag 20/6 14:14

Varmvattenbassäng hetare än någonsin

Nyheter Frågan om huruvida Sollentuna ska ha en varmvattenbassäng eller inte har förvandlats till en lokal valfråga. Nu ger sig Kristdemokraterna in i debatten. De vill utreda om en ny rehabbassäng kan...onsdag 20/6 13:40

Döda ytor ska bli levande torg

Nyheter Området runt centrum innehåller flera blåsiga, oanvända och tråkiga ytor. Nu vill kommunen ta tag i Aniaraplatsen, Turebergs torg och Turebergs park.tisdag 19/6 14:37