Galan läggs ner – men nytt format ska locka fler

Kommunens gala läggs ner. I stället flyttas prisutdelningarna till nationaldagsfirandet. – Vi tror att det här är en bra idé, säger projektledaren Vida Tönnesen.

  • Publicerad 12:35, 22 nov 2018

Det blir ett ypperligt tillfälle att sammanföra dem.

I flera år har Ekerö kommun arrangerat en gala där kultur- och föreningslivet hyllats med priser och stipendier. Galan har arrangerats under vårvintern i Erskinesalen, men inte lockat så många besökare och föreningar som kommunen önskat. Nästa års görs en förändring.

– Syftet är att personer som sticker ut i föreningslivet ska bli belönade. Vi har konstaterat ett det forum och den kontext galan har varit i inte var tillräckligt attraktivt, säger Vida Tönnesen.

Ett attraktivare alternativ hittade kommunen i det egna nationaldagsfirandet vid Drottningholms slottsområde. Till de kostnadsfria festligheterna i Drottningholm läggs alltså Galan nästa år.

– Det blir ett ypperligt tillfälle att sammanföra dem, säger Vida Tönnesen.

Vid nationaldagsfirandet kommer Årets eldsjäl, Årets kulturpris, Årets idrottsprestation och Ungdomskulturstipendiet att delas ut. Precis som tidigare kommer nomineringar kunna göras av allmänheten innan juryn fattar ett beslut om vilka vinnarna ska bli.

Vida Tönnesen öppnar för möjlighet till fler priser och stipendier i framtiden.

– Jag vet att det finns andra förvaltningar och nämnder som också är intresserade, men så långt har vi inte kommit, säger hon.

Hon tror att det nya konceptet ska locka både fler besökare och föreningar.

– Den stora skillnaden vid nationaldagen är att utbudet där till stor del bygger på föreningarnas engagemang och det finns en möjlighet att visa upp och det går att prova på. Det är ett attraktivare koncept helt enkelt, säger hon.

Stipendierna kan Ekeröborna ansöka om i början av 2019.

Arrangemanget är ett samarbete mellan kommunen, Drottningholms slottsteater, Hovstaterna och Statens fastighetsverk.

Årets eldsjäl i Ekerö

2018: Niklas Ylipää

2017: Gillis Nordin

2016: Bert Eriksson

2015: Veronica Cornils Berg

2014: Anna-Karin Arell

2013: Paul Forell

Grannar i Stenhamra störs av nytt mystiskt ljud

Nyheter Ett nytt mystiskt ljud stör Stenhamrabor på nätterna. Frågan är varifrån det kommer. Är det musteriet igen? Eller kanske vattentornet?söndag 19/5 9:15

Svårt att få färdtjänstbil från Ekerö

Nyheter Att åka färdtjänst från stan till Ekerö är enkelt. Men åt andra hållet är det svårare. Det får den flitige Ekeröbesökaren Börje Karlsson, 83, ofta erfara.lördag 18/5 1:15