VÄGVAL. Kommunen och Lantmäteriet har olika uppfattningar om vad området vid Enköpingsvägen ska heta. Foto: Ulrica Andersson

Galet namnförslag för nytt område

Kommunen avråds från att döpa nya området vid Enköpingsvägen till Madendalen.

  • Publicerad 14:35, 12 mar 2018

Ett nytt område med 10 000–15 000 bostäder ska växa fram längs Enköpingsvägen, som ska göras om till stadsgata.

Kommunen vill döpa området till Madendalen – efter "mad" som på svenska betyder "sankmark, våt ängsmark, kärr". Detta skulle vara lämpligt i förhållande till den ursprungliga vegetationen och topografin i området.

Ordet "mad" är för kort och kommunen påpekar själv att det på engelska betyder "galen". Kommunen menar att det räcker att förlänga förledet till "maden-" i bestämd form.

Men Lantmäteriet menar i sitt remissvar att konstruktionen "Madendalen" är otymplig och språkligt felaktig. Det svenska ordet "mad" dessutom har sin förankring i ortsnamn i första hand i Götaland.

Namnförslaget strider mot bestämmelserna i kulturmiljölagen, enligt Lantmäteriet som förordar ett annat namnval.

De ger förslag på till exempel Rissnedalen. Men det tycker istället kommunen är olämpligt, då det redan finns en stadsdel som heter Rissne.

– Det känns inte som att deras remiss är något vi kommer att lyssna på fullt ut, säger planarkitekten Manne Berndtsson.

Även om "mad" använts mer i Götaland så är själva ordet fornnordiskt och delar samma språkstam, enligt honom. Dessutom är det en specifik term inom geologin.

Kvartersnamnet Maden såväl som adresserna Madenvägen och Östra Madenvägen finns i området. Några belägg för hur de uppstod har inte Manne Berndtsson, men de skulle kunna ha etablerats av en inflyttad person söderifrån.

Men efter Lantmäteriets remissvar kommer kommunen skjuta på beslutet att döpa området.

– Vi kommer inte att ta upp det på nästa kommunstyrelsemöte. Vi har funderingar och kommer att vända på några stenar till, säger Manne Berndtsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Trygghetsbil ska förhindra brott

Nyheter På onsdagen invigdes Sundbybergs stads nya trygghetsbil. Bilen bemannas av volontärer som ska förhindra brott och skapa gemenskap.onsdag 20/6 16:38

Idrottshall blir 100 miljoner dyrare

Nyheter Sundbybergs stad går vidare med planerna på att bygga en ny multisporthall vid Sundbybergs IP. Nu har prislappen dock stigit till 559 miljoner, drygt 100 miljoner kronor dyrare än när förslaget...tisdag 19/6 14:17