Svartvitt. Första majdemonstration i Enköping. Bilden är beskuren. Foto: Johan August Pettersson

Gamla bilder fortfarande sevärda

På Enköpings museum pågår sedan i somras en utställning med fotograferna Cigarr-Pelle och Karl Wallin. För den som inte har sett den är utställningen fortfarande värd ett besök.

  • Publicerad 10:32, 5 sep 2018

Enköpings museum visar fotografier från två upphovsmän. Cigarr-Pelle var i första hand en skildrare av staden Enköping, medan Karl Wallin främst skildrade den omgivande landsbygdens vardagsliv när 1900-talet var ungt. De fotograferna har sällan visats tidigare, och en utställning med dem sida vid sida öppnar för ett nytt sätt att se deras bilder.

Besökaren förflyttas tillbaka i tiden genom dessa svartvita fotografier på människor i och runtomkring Enköping.

Karl Wallin, född 1882, insjuknade som barn i polio och fick gå på kryckor resten av sitt liv. Vid sidan av fotograferandet försörjde han sig bland annat som sadelmakare, bokbindare och försäljare.

Karl Wallins fotografier skildrar folklivet med bland annat människor i arbete, så som i en bokbindarverkstad, sadelmakarverkstad, smedja, kvarn och mejeri.

Cigarr-Pelle, född 1863, hette egentligen Johan August Pettersson. Han började sitt yrkesliv som smed. Smeknamnet har gissningsvis samband med att han senare drev Enköpings Cigarr- och tobakshandel. Cigarr-Pelles fotograferande var en ren hobby men är i dag en källa till kunskap om ett Enköping mitt i moderniseringen. Bilderna visar demonstrationståg, militärtrupper, arbetare och barn. Cigarr-Pelle hade även ett stort engagemang inom arbetarrörelsen, vilket återspeglar sig i bilder på första maj-tåg och Folkets park.

Utöver fotografierna finns på utställningen även delar av de båda fotografernas kamerautrustning samt några personliga tillhörigheter, så som Karl Wallins kryckor och hans egentillverkade motorcykelhandskar av sälskinn.

Utställningen pågår fram till den 15 september.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Återsken tillbaka med USA-tema

Nyheter Pop, rap, country och boogie woogie. Bredare än någonsin när showgruppen Återsken tar sig an ”Amazing America”. – Jag tycker att vi har lyckats, säger Marcus Dannvik som i vår arrangerar sin 27...fredag 15/2 8:34