Deckare. Annette Haaland har skrivit sin tredje deckare om pastor Viveka och som vanligt är det Gamla Enskede och frikyrkan som står i fokus.

Gamla Enskede i fokus i ny deckare

Annette Haaland har skrivit sin tredje deckare om pastor Viveka och som vanligt är det Gamla Enskede och frikyrkan som står i fokus.

  • Publicerad 11:11, 2 mar 2018

Pastor Viveka i Enskede Frikyrka har i den tredje boken Pastor Viveka och Glada änkan, börjat gå i terapi för att kunna hantera sin ilska. Hon har i tidigare böcker gått omkring i t-shirts dolda under pastorsskjortan, med budskap som ”Ni står mig upp i halsen” och ”Sluta gnälla”.

Författaren Annette Haaland däremot verkar inte överdrivet arg. Och inte heller har hon ett lager av t-shirts med arga budskap.

– Jag brukar inte går omkring med t-shirts under pastorskjortan. Jag träffade någon som sa att ”en sån t-shirt skulle man behöva när man sitter i kassan på ICA” och det kan ju finnas en sanning i det. Man kan ju faktiskt tröttna på folk ibland, säger Annette Haaland.

– Men det är inte så konstigt att folk tror att Viveka är jag. Jag var ju pastor i Triangelkyrkan i Gamla Enskede i sex år, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att det blev frikyrkan som är grunden i böckerna beror på att Annette Haaland saknade deckare där religion får vara något positivt.

– Det brukar vara nån psykopat eller en sekt. Jag ville skriva en deckare där religiösa får vara hjältar. Nu kanske de inte direkt blev hjältar, men ändå.

Vad säger dina gamla församlingsmedlemmar i Enskede?

– De flesta i församlingen tycker faktiskt att det är väldigt kul. Det finns väl någon som har blivit lite rädd. ”Tänk om de tror att vi är sådana”, men det är faktiskt i undantagsfall.

Varför utspelar sig böckerna i Gamla Enskede?

– Det kändes naturligt eftersom jag bott här i 22 år. Sedan är jag också oerhört förtjust i Gamla Enskede. Det är fint och nästan lite magiskt på nåt sätt. Krokiga gator, små parker som bara dyker upp lite här och där, på nåt mystiskt sätt. Sedan finns det en historia i Gamla Enskede. Det är ju en gammal stadsdel.

Känner Enskedebor igen sig i karaktärerna i böckerna?

– Ja, det finns de som känner igen sig. En gång kom det fram en person som sa att hens morbror finns med i en av böckerna. Men jag visste ju inte ens vem morbrorn är. Men folk har inte blivit sura. Det är väl snarare att de vill finnas med i böckerna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48