Veteran. Lasse Björn har plockat fram sin Zündapp från 1972 inför helgens veteranrunda. Foto: Jonas Månsson

Gamla mopeder redo för veteranrunda

På med hjälmen, gasa och njut av miljön. Har du en riktigt gammal moped kan du hänga med på veteranmopperunda nästa helg.

  • Publicerad 01:15, 3 sep 2019

Det blir ­någon 15-årskänsla igen.

En speciell dag närmar sig för mopedentusiaster. Nästa söndag är det nämligen dags för veteranmopperundan på Färingsö. Arrangemanget har pågått i flera år och bakom det står Färingsöbon Lasse Björn. Han hoppas på fint väder och stor uppslutning nästa helg.

– Första gången vi körde var vi kanske 30 stycken. Som mest har vi varit omkring 60 stycken, säger han.

Lasse Björn ser till att det blir en lämplig runda för bästa möjliga upplevelse.  

– Jag har rekat vägar på Färingsö i tio års tid, så vi försöker undvika samma vägar. Det blir sex till sju mil ungefär och det är ingen föranmälan, säger han.

Turen väntas pågå i några timmar.

– Jag eller någon som också vet vart vi ska åker först och så stannar vi med jämna mellanrum och ser till att alla är med och så stannar vi någonstans efter vägen och fikar på medhavd matsäck, säger Lasse Björn.

Från 1980 eller tidigare

Mopeden ska vara från 1980 eller tidigare för att få följa med på rundan.

– Vi kör gamla hederliga veteranplåtmoppar, efter 1980 har det varit helt andra typer av mopeder skulle man kunna säga, säger Lasse Björn.

Han kör moped flera hundra mil om året och han och hans familj har flera mopeder hemma. Känslan när han sätter sig och kör är speciell.

– Det blir någon sorts 15-årskänsla igen. Du är nära naturen och det går inte så fort så du hinner se, känna och lukta på naturen, säger Lasse Björn.

Veteranmopedrundan

När: Söndag 8 september.

Var: Infartsparkeringen vid Svanhagen.

Samling: 08.30.

Start: 09.00.

Glöm inte: Hjälm och se till att mopeden har en backspegel.

En gripen för grovt rån i Stenhamra

Nyheter Offret skadad i vaden med vasst föremål En person ska ha blivit utsatt för grovt rån i Stenhamra på kvällen i går, söndag. En person är gripen, misstänkt för händelse.måndag 20/1 9:05

Här kan du träna ute på Mälaröarna

Nyheter Ella Söderberg tipsar om enkla övningar på utegym Utegym finns det runt om på Mälaröarna. Men vad gör man med alla stockar och bräder och hur kommer man igång med träningen? Vi bad vår reporter, tillika redaktionens träningsexpert, att ge oss lite...fredag 17/1 16:00

Derby: Ekebyhovskolan möts i Vi i femman

Nyheter Dags för kvartsfinal Till vardags har de klassrummen bredvid varandra i Ekebyhovskolan. Men i kväll möts de i radiohuset för att kämpa om en plats i semifinalen i Vi i Femman.torsdag 16/1 15:45