Gammal biograf med stil

Sedan 1992 har föreningen Gamla bion i Örsundsbro återupplivat och visat filmer för allmänheten i en autentisk biosal från tidigt 1900-tal. Hundraårsjubiléet är inte långt borta.

  • Publicerad 10:32, 14 jun 2019

"Ett levande byggnadsminne".
Kjell Furberg, biografforskare.

En artikel ur Sommar E18.

På mitten av 1920-talet hade den rörliga bilden, filmen, börjat bli populär.

Biografer började sprida sig runtom i landet.

1924 bestämde sig snickaren Edvard Johansson i Örsundsbro för att bygga om sin verkstad.

Man har beräknat att det då, i mitten på 1920-talet, fanns drygt 1 700 biograflokaler i Sverige. Och en av dem låg alltså i Örsundsbro.

För Edvard Johansson blev det en framgång han nog inte hade kunnat räkna med.

Efter en rejäl ombyggnation där läktare, projektorrum, en scen och till och med sittbänkarna var gjorda av snickaren själv var det dags att slå upp dörrarna.

”Polis Paulins Påsksmällar” visades på premiärkvällen 1925 och det var början på en epok.

Den lilla röda byggnaden vid bäcken blev ett nöjescenter där publiken strömmade in för att se på film, gå på konsert eller teater. Omkring 1000 filmer skulle visas innan bion lades ner.

Ibland kunde så många som 170 besökare komma. Filmen var alltid huvudattraktionen och efter Edvards bortgång fortsatte sonen Elis Johansson att driva bion ända till 1961.

TV:n hade flyttat in i folks vardagsrum och redan sedan 1950 hade en nedgång i antal biobesökare märkts.

Efter det stod lokalen där med alla sina minnen och forna glansdagar sakta förmultnandes i många år.

Det var först 1987 som några entusiaster skulle ta sig an projektet med en omsorgsfull renovering och bilda föreningen Gamla Bion i Örsundsbro.

Biografen var svårt nedgången när arbetet påbörjades, röta och rost hade spritt sig. 

Trots det: 1992 öppnades portarna för nya filmvisningar och sedan dess kan alla med filmintresse återigen gå på bio under sommarsäsongen i den lilla orten.

Göran Ulväng och Valdis Ordeus är med i styrelsen och har varit med redan från början. De berättar att föreningen redan från början hade ett tydligt mål med att restaurera bion på ett så autentiskt sätt som möjligt för att göra byggnaden till ett slags levande museum.

Hela styrelsen har lagt ner mycket tid och omsorg i renovering och återupplivandet av bion.

Filmurvalet är annorlunda jämfört med de stora Hollywoodfilmerna som annars visas på andra biografer.

Här får man se ett kulturellt urval med filmer från stora delar av världen. Det bästa är att det bara kostar 100 kronor per säsong och du kan se precis alla filmer som visas!

När du besöker gamla bion så kommer du märka att det är en annorlunda upplevelse.

Besökarna klär upp sig i sina finaste sommarkläder och stämningen är riktigt festlig.

Både inne i lokalen och utanför på rasterna känns det som något av en tidsresa till en tid då en film kunde vara veckans höjdpunkt både ur nöjessynpunkt och socialt.

visas i Sommar

De filmer som visas i sommar är: ”Gräns”, ”Green book”, ”Den blomstertid nu kommer”, ”Shoplifters”, ”The favourite”, ”The wife”.

Filmer visas normalt tisdagar, men kolla hemsidan.

EnköpingDirekt starkare i höst

Nyheter EnköpingDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och det kommer...söndag 5/7 7:46

Sommarstängt

Nyheter Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46