Ljusare framtid? Just nu står folkskolan i Liljeholmen tom, men staden har planer på att göra om den till ungdomshus - om pengarna räcker. Foto: Elina Lundberg

Gammal skola i Liljeholmen får byggas om till ungdomshus

Nu är det klart att den gamla skolbyggnaden i Liljeholmen får göras om till ett ungdomshus. Men satsningen kan vara hotad när tuffa ekonomiska tider väntar i coronakrisens spår.

  • Publicerad 08:30, 4 maj 2020

Det är en drygt hundra år gammal skolbyggnad som kan bli ett nytt aktivitetshus för ungdomar i Liljeholmen. Det har SöderortDirekt rapporterat om tidigare.

Nu står det klart att huset, som är grönklassat av stadsmuseet och alltså anses ha ett högt kulturhistoriskt värde, får göras om så att det kan fungera som ungdomshus. Ett nytt bygglov har precis godkänts. Ett beslut som gläder Anna William Olsson, enhetschef på stadsdelsförvaltningen.

Kostsam satsning

– Det är jättekul att vi därmed har kommit ett steg närmre ett aktivitetshus men det är mycket som återstår, inte minst finansieringen, säger hon.

Ungdomshuset väntas bli dyrt och prioriteringarna för stadsdelen kommer att bli tuffa när skatteintäkterna vikter på grund av coronakrisen, enligt Anna William Olsson.

– Det kommer vara en kärv ekonomisk situation för hela Stockholms stad framöver och alla utgifter kommer att behöva vägas på guldvåg, säger hon.

Osäkerheten gör att det är svårt att säga om och när ungdomsverksamheten kan vara igång. Tidigast i början av 2021 tror stadsdelen just nu.

Oro bland grannar

Stadsdelen har länge sett att det behövs en samlingsplats för tonåringar i Liljeholmen, där de bedömer att tusentals unga hänger och passerar varje dag.

Liljeholmen ska få aktivitetshus för unga

Samtidigt har planerna på ett aktivitetshus mötts av skepticism från grannar i området som oroats att det kan bli stökigt runt ungdomshuset. Anna William Olsson har hittills kontaktats av en bostadsrättsförening som har funderingar kring detta.

– Vi är väldigt måna om att det här ska bli en bra verksamhet som absolut inte får göra ungdomssituationen i Liljeholmen rörigare. Tvärtom ska vi vara en positiv lösning, som kan göra det tryggare, säger hon.

Frågan om aktivitetshuset väntas komma upp på politikernas bord i stadsdelsnämnden inom kort.