Utlovas. Tomten förväntas dyka upp redan den 25 november i Härkeberga. Foto: Wikimedia Commons

Gammaldags julmarknad med Härkeberga gille

Den 25 november är det gammaldags julmarknad i Härkeberga. Förutom hemslöjd och mat påstås självaste tomten vara på plats.

  • Publicerad 15:49, 8 nov 2018

En gammaldags julmarknad anordnas i Härkeberga söndagen den 25 november. Det blir till exempel försäljning av hemslöjd, honung, ostar, textilier, granbockar, halmbockar, julkransar, mobiler, keramik och delikatesser. Tomten kommer också att göra besök i Kaplansgården. Kurrar magen så finns det korv, glögg och en kaffeservering. Marknaden håller öppet fram till klockan 14.00.

Arrangörer för julmarknaden är Härkeberga gille, som är den lokala hembygdsföreningen.

Julmarknader hölls förr i de flesta svenska städer, ofta på eller från Tomasdagen den 21 december, medan tidpunkten nuförtiden varierar.

På julmarknaden i staden kunde man handla julklappar, mat och godsaker. Man kunde köpa allt det som inte fanns hemma i byn, men även stadsborna fick möjlighet att fylla på förråden inför helgen. Julmarknaderna saknade stress och trängsel. Det handlade om stillsam handel inför julhelgen.

De flesta varorna salufördes av stadens hantverkare och handelsmän, samt av en del av det kringflackande marknadsfolket, som här bjöd ut krimskrams lämpligt som julklappar särskilt åt fattigt folk. Under de tider när hembränningen var förbjuden var julbrännvinet en viktig marknadsvara. Fram till 1800-talets mitt fyllde julmarknaderna en viktig funktion, men sedan ersattes de alltmer av handel i de butiker som då börjat växa fram längs städernas storgator och runt deras stortorg.

Julmarknad

Söndag 25 november
Klockan 10.00–14.00

Plats: Kaplansgården, Härkeberga

Arrangör: Härkeberga gille

Försäljning av bland annat: hemslöjd, honung, ostar, textilier, granbockar, halmbockar, julkransar, mobiler, keramik och delikatesser.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Återsken tillbaka med USA-tema

Nyheter Pop, rap, country och boogie woogie. Bredare än någonsin när showgruppen Återsken tar sig an ”Amazing America”. – Jag tycker att vi har lyckats, säger Marcus Dannvik som i vår arrangerar sin 27...fredag 15/2 8:34