Nöjesfältet invigdes 1923 och låg mittemot Gröna lund på Allmänna gränd. Foto: Gröna Lunds arkiv

Gammalt tivoli återuppstår på Djurgården

En gång var de bittra konkurrenter. Men nu låter Gröna Lund "Nöjesfältet" flytta in på en del av tivolit.

  • Publicerad 10:30, 4 mar 2019

Mellan 1924-1957 utkämpades en bitter strid mellan två tivolin på Djurgården när ”Nöjesfältet” slog sig ner på parkeringsplatsen utanför Gröna Lund. Men det som började med stor dramatik slutade istället i en kärlekshistoria mellan de två konkurrerande tivolidirektörernas barn Ninni Nilsson och John Lindgren, en berättelse som skildras i långfilmen ”Eld & Lågor”. 

Och nu flyttar "Nöjesfältet" in på Gröna Lund.

Gröna Lund öppnar restaurangskola för nyanlända

Under säsongen 2019 ska ett område innanför Tyrolerentrén förvandlas till den forna konkurrenten. Skyltar, miljö, musik, gycklare och nya 5-kampsspel har inspirerats av "Nöjesfältet" och bland annat byggs två helt nya femkamps-spel upp på området; Bonanza (ett nytt gevärsskytte) och Släggan (ett klassiskt styrkeprov).

– Det Gröna Lund som alla känner till idag formades av både Nöjesfältet och Gröna Lund genom John och Ninni. Därför känns det helt rätt att låta det som ändå måste bli ett tillfälligt tivoliområde, förvandlas till Nöjesfältet för en säsong. Jag hoppas att vi kommer kunna bjuda våra gäster på en häftig verklighetsflykt, säger Magnus Widell, vd på Gröna Lund, i ett pressmeddelande.

Nu hårdnar kampen om Djurgården

Gröna Lund genomgår just nu en omfattande förvandling och flera stora ombyggnationer är på gång. En tredjedel av tivolits yta kommer under tre års tid att byggas om för att till 2021 erbjuda bland annat nya miljöer och en ny berg- och dalbana.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android