Sommaravslutning. Hamza, Ismail, Mohamed och Alexander sprider bra stämning i Trånkan. "Vi har lärt känna unga som vi hoppas kan inspirera de yngre i området", berättar Mohamed. Foto: Sara Ringström

Gänget i Trångsund fixade fritidsgård i kyrkan

Trångsunds unga har fått en efterlängtad men tillfällig fritidsgård under våren. Istället för att hänga i centrum har de träffats i kyrkans lokaler varje tisdag. – Stämningen i Trånkan har blivit mycket bättre nu, säger Ismail och Alexander.

  • Publicerad 16:36, 6 jul 2017

Ismail Demirkiran och Alexander Thornes vänder burgare på grillen utanför kyrkan i Trångsund.

– Vi har hängt här på tisdagar. Vi spelar spel, lyssnar på musik, lagar mat och snackar med varandra. Vi har åkt på aktiviteter tillsammans. Det har varit schysst, berättar Alex.

I vintras träffade Södra Sidan Alex och Ismail utanför Subway i Trångsund centrum. Då snackade vi om stämningen mellan unga och vuxna i Trångsund.

Gänget som hänger i Trångsund: ”Ingen ska vara rädd för oss”

De berättade att många vuxna var rädda för ungdomar i grupp som drev runt och hängde i centrum. Att det spreds rykten på Facebook. Och att många unga kände att flera vuxna drog alla över en kam. Att man ofta antog det värsta om alla.

– Trångsund har saknat en fritidsgård där man bara kan hänga och umgås. Därför hängde många i centrum istället, berättar Alexander.

Föreslog samarbete

Församlingspedagog Thomas Racksäter läste artikeln.

– Vi har ju kyrkans samlingslokaler som är lediga när vi inte har dop, bröllop eller annan verksamhet. Jag tog kontakt med fältarna och ­föreslog ett samarbete, berättar han.

Sen dess har ett 20-tal ungdomar från Trångsund hängt i kyrkans lokaler varje tisdag tillsammans med Thomas och fältassistenterna från Mobila teamet och Ungdom 142.

– Vi såg behovet och hade lokalerna. Kyrkan ligger ju väldigt bra. Vi kommer ifrån centrum men ligger ändå centralt nära stationen. Vi kan hänga inne när det är kallt och ute på gräsmattan när det är bra väder. Vi stör ingen, säger Thomas Rack­säter.

Det är färre ungdomar som hänger i centa och står och väntar på bättre ränta.

– I alla fall på tisdagar, säger Alexander och skrattar.

Tillfällig fritidsgård. "Allt vi behöver är en plats där vi kan hänga och umgås. Det här är perfekt". Foto: Sara Ringström

Fler pratar

Stämningen har också blivit mycket bättre i området.

– Allt fler har börjat prata mer med ungdomar istället för att anta det värsta. Det känns bra, berättar Ismail.

Mohamed Musa från Mobila teamet håller med. Biblioteket, butiksägare i centrum och skolorna tycker att det blivit lugnare.

– Under sommaren har vi lärt känna en mindre grupp ungdomar från Trångsund. Vi är tacksamma för förtroendet. Vi har lärt känna fler föräldrar som kan ringa oss och fråga om vi sett deras son eller dotter.

Och mycket är de här killarnas förtjänst, säger han och pekar mot Alex och Ismail.

– De är förebilder. De yngre ser att de engagerar sig för området. Att de fixat aktiviteter och gör något bra. Vi hoppas att deras engagemang sprider sig, säger Mohamed.

Foto: Sara Ringström

Vill fortsätta i höst

Flera vuxna i området har också ställt upp, berättar Mikael Lepistö från Ungdom 142.

– Vi har även fått låna en lokal av de boende i ett av husen på Spelvägen. Skolorna och biblioteket har också hängt på. Det är flera som har bidragit med små insatser på sina håll.

Kyrkan planerar att hålla mötesplatsen öppen i höst.

– Vi hoppas kunna fortsätta hålla öppet för ungdomarna i höst. Vi ser behovet och vill hjälpa till med det vi kan. Det kostar så lite att göra någonting, säger Thomas Racksäter.

Och det behövs alltid fler vuxna som engagerar sig för områdets unga, poängterar Mohamed.

– Vill man hjälpa till och bidra är man mer än välkommen att ta kontakt med Mobila teamet.

Gänget som hänger i Trångsund: ”Ingen ska vara rädd för oss”

Samverkan. Fältassistenterna Mikael Lepistö och Agnes Fredlund från Ungdom142 har hängt mycket i Trångsund under våren. Foto: Sara Ringström

Mobila Teamet

Mobila teamets uppgift är att bygga relationer med ungdomar och fungera som en länk till vuxenvärlden.

De jobbar under socialtjänstens förebyggande enhet och är ute och fältar i hela kommunen.

Alla som har frågor eller tips om ungdomar i Huddinge kan kontakta Mobila teamet på telefon 08-535 376 17 eller mejla faltsekreterarna@huddinge.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.