Syskonen Sjölund - Axel, 12, Tove, 10, Folke, 7, och Lisa, 7 - går på gångvägen varje dag. Snart väntar annan väg. – Då måste vi gå på sju olika gator och sex av dem är utan övergångsställe, säger Lisa. Foto: Linda Gren

Gångväg stängs - öppnas först 2018

I två år stängs den av – gångvägen från Gasverksvägen till Hjort­hagens IP. Dåligt, tycker syskonen Sjölund, som berörs av avstängningen.

  • Publicerad 11:45, 18 jan 2016

I mitten av februari stängs gång- och cykelvägen som går från Gasverksvägen upp till Hjorthagens IP. Anledningen är flera års byggarbeten i området då Gasverksvägen byggs om och arbetena inne i Gasverksområdet drar igång på allvar – med markrening, ledningsarbeten och sprängningar samt byggtrafik.

– Vi har av säkerhetsskäl bestämt att gång- och cykeltrafiken inte skall korsa arbetsområdet under den tiden, förklarar Staffan Lorentz, projektchef på exploateringskontoret.

Två års tid

Arbetena kommer att pågå under två års tid, vilket innebär att gång- och cykelvägen kan öppnas igen tidigast i februari 2018. I första hand berörs boende i Norra Djurgårdsstaden av stängningen, och då framförallt de som bor i etapp Norra 1 som ska till tunnelbanan, skolan eller idrottsplatsen i Hjorthagen.

Syskonen Sjölund - Axel, 12, Tove, 10, Lisa, 7, och Folke, 7 - har mätt tiden det tar att gå från hemmet i Norra Djurgårdsstaden till tunnelbanestationen i Hjorthagen. När gångvägen stängs tar det 14 minuter i stället för 5.

– Men då gick vi fort, med pappa. Vi måste gå den vägen sen, förbi Abbissplan, säger Folke.

– Då måste vi gå på sju olika gator och sex av dem är utan övergångsställe, säger Lisa.

– Vi tycker det är dåligt att vägen stängs i två år. Vi går där varje dag, när vi varit i skolan eller ska träna fotboll, säger Tove.

"Inte tillräckligt säkert"

Staden har gått ut med information om åtgärderna och skyltningen är på väg upp inför avstängningen. Boende har börjat höra höra av sig till projektet. Syskonen Sjölund skrev brev till stadsdelsförvaltningen.

– Vi vill att de stänger av vägen i perioder, inte helt i ett år, säger Axel.

Att stänga av vägen tillfälligt och endast när arbete pågår är inget alternativ, enligt Staffan Lorentz.:

– Det är inte tillräckligt säkert att styra upp på det sättet.  

Så här går du

Efter avstängningen kan man från Norra Djurgårdsstaden gå genom etapp Västra till tunnelbanan i Ropsten. Från tunnelbanan kan man ta sig till idrottsplatsen och skolan, men vid idrottsplatsen är det stopp.

Ny gång- och cykelväg till tunnelbana, bibliotek och skola i Hjorthagen går igenom området Västra och upp via Böcklingbacken.

En alternativ väg till tunnelbanan är längs med Bobergsgatan till Ropsten. Den sträckan trafikerar också buss 55, som fortsätter upp i gamla Hjorthagen. Buss 73 trafikerar via Bobergsgatan till Ropsten Station.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.