På gång. Nu ska den trasiga belysningen längs gångvägen till Lappis lagas. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Gångvägen till Lappis får bättre belysning

Belysningen längs gångvägen mellan Stockholms universitet och Lappkärrsberget är svag och delvis trasig. Men nu ska den fixas. Samtidigt diskuteras andra åtgärder för tryggheten i området.

  • Publicerad 20:00, 19 feb 2020

I höstas fick Östermalms stadsdelsförvaltning i uppdrag att utreda hur de kan öka tryggheten i området runt Stockholms universitet och Lappkärrsberget.

Detta efter en skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som specifikt tar upp belysningen längs gångvägen från universitet till Lappis, mellan Bergiusvägen och Svante Arrhenius väg, som är dålig och delvis trasig idag.

Gångvägen förvaltas av Statens fastighetsverk och av förvaltningens ärendehandlingar framgår det att SFV har sagt att de kommer laga den trasiga belysningen, samt undersöka om det går att byta till starkare lampor i framtiden.

"Alltid folk som går här"

S och V vill också att man undersöker möjligheten att namnge gångvägen, något som vanligtvis inte görs på så små vägar.

Men vad säger studenterna? ÖstermalmDirekt begav sig till universitetet för att undersöka saken.

– Belysning är ganska dålig, men det är alltid folk som går här. Det känns ganska tryggt ändå, säger Sara Ripatti, 25, som är på väg från Lappis till universitetet.

Alessandro Pirello, 33, delar i huvudsak den uppfattningen.

– Jag känner mig trygg här. Även på natten. Men jag har en tjejkompis som har känt sig lite otrygg och rädd här, att någon ska komma ut från skogen.

Frågan om ifall vägen ska namnges överlämnas till namnberedningen på stadsbyggnadskontoret.