FESTFIXARE. I 19 år jobbade Jerker Netzler som dj på Garbo. Tillsammans med tre vänner satsar han nu på en juldag i "Sann Garboanda". Foto: Jonny Andersson

Garbo återuppstår i en sporthall – för en kväll

När Grand Garbo slog igen portarna för snart ett år sedan var sorgen stor. Nu kommer glädjebeskedet för alla Garboälskare. På juldagen återuppstår klubben. Den här gången i Solna.

  • Publicerad 11:42, 14 nov 2019

För snart ett år sedan gick Grand Garbo i graven. Sundbybergarnas och hela Västerorts mest populära fest- och dansställe har sörjts av många.

Även av personalen. Som nu agerat. Och ordnar en fest- och danskväll på juldagen.

– Jag hade bara arbetat där i åtta år, mina tre kollegor i 12–20 år, säger dj:n Carl-Fredrik Zetterman. Idén till det här föddes i våras, sedan var det plötsligt augusti och då började vi jobba hårt för att få till en bra kväll.

"Vi" är Carl-Fredrik, hans dj-kollegor Jerker Netzler, Claes Kilström samt barchefen Elena Liljedahl.

Tre fyra dagar till att rigga

Som privatpersoner, med pengar ur egna fickor, har kvartetten hyrt Solnahallen och ordnat tillstånd som krävs. Strax före jul får de tillgång till C-hallen och då ska den riggas för fyra olika avdelningar.

– Vi har nog 20–25 personer som ska hjälpas åt att göra hallen trevlig och "pimpad", säger Jerker Netzler, som ger en guidning av hur C-hallen (friidrottsavdelningen), ska bli Grand Garbo för en kväll.

"NYA GARBO". Om så bara för en kväll ska Solnahallen bli Garbo den 25 december. Foto: Jonny Andersson

Solnahallens kafeteria, en trappa upp, blir Gretas (Schlagerbaren). På golvplanet delas hallen i tre delar, varav en blir livescen. Övriga är Taittingergolvet (rnb och reggae) samt stora golvet (senaste hitsen och remixarna) – som på Grand Garbo.

– Vi sätter upp brandklassade tyger i två lager med luftfickor mellan. Tygerna tar bort höga frekvenser, de låga, baserna, märks från dansgolv till dansgolv. Så var det även på Garbo, säger Jerker Netzler.

Väldigt populär danskväll

Juldagen var, i konkurrens med Elitloppsfesten, höjdpunkten under ett år på Grand Garbo. Det var fullt, 1 200–1 500 personer. I fjol tvingades närmare 700 vända då fler än väntat firade, och sörjde, nattklubbens sista juldagskväll.

Biljettförsäljningen är i gång och kvartetten har förhoppningar om att uppåt 1 500 personer vill återknyta kontakter, dansa och minnas Garbo. Skulle inte en enda komma går kvartetten back med cirka 100 000 kronor.

– Vi kan anpassa lokalens storlek efter efterfrågan. Till 1 december hoppas vi ha en indikation på hur intresset ser ut, säger Jerker Netzler och pekar ut entrén och tänkta garderobshörnan.

– Det pratas mycket om den här kvällen och vi hoppas såklart att dansgolven fylls av härligt folk, tillägger Jerker Netzler.

Kvartetten är inne på att eventet ska leva vidare. År efter år.

– Jag har arbetat på juldagen i 20 år och så länge folk vill ha mig, dansar till det jag spelar, tänker jag fortsätta. Garbo på juldagen är en tradition, säger Jerker Netzler.

STÄNGT. Det var många som sörjde när beskedet om att Garbo skulle lägga ner kom. Foto: Jonny Andersson

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är Stockholms märkligaste BRF-namn

Nyheter LISTA: Från Elda med kärlek till Läderlappen Kattrumpan, Elda med kärlek, Lyckans ost... Kan en BRF döpa sig till vad som helst? Jo det verkar faktiskt så.onsdag 8/7 16:05

Tornparken är byggarbetsplats i sommar – igen

Nyheter Boende i området: "Jag tycker synd om barnen" Tornparkens småbarnslek har blivit byggarbetsplats över sommaren och fram till senhösten, vilket innebär att utrymmet blir mindre för de som leker i parken.fredag 3/7 11:14

Flera busshållplatser indragna i sommar

Nyheter Förändringar efter långa köer Vägarbeten ställer till det för busstrafikanter i sommar. Bland annat försvinner hållplatser tillfälligt och viss trafik blir enkelriktad.torsdag 2/7 11:48
Stockholm Direkt