De lokala politikerna vämde upp valåret med en trygghetsdebatt på Tensta servicehus i går. Foto: Sofia White

Gårdagens trygghetsdebatt – ett startskott för valåret i Spånga

Att tryggheten blir en viktig valfråga var det ingen tvekan under gårdagkvällens debatt i stadsdelsnämnden på Tensta servicehus.

  • Publicerad 12:04, 2 feb 2018

Jag kommer uttrycka samma vilda glädje som Torbjörn Fälldin uttryckte när vi vann valet -76, när det kommer kameror och ordningsvakter till Spånga.

Efter det dramatiska nämndmötet i december, då Spångabor krävde att politikerna skulle ta krafttag för att minska otryggheten med hjälp av övervakning och ordningsvakter, var det igår kväll så dags för politikerna att ge ett svar.

Efter att den rödgrönrosa majoriten i stadshuset i förra veckan sköt till 25 miljoner till just kameror och vakter, har förvaltningen fått köra frågan ett extra varv genom maskineriet. I det uppdaterade svaret gick det i går att läsa att mobila ordningsvakter ska kunna skickas ut till otrygga platser i samråd med stadsdelen, och att man från centralt håll ska hjälpa till att delfinansiera kameror i samarbete med polisen.

Efter trygghetslöftet – nu kan de få vakter och kameror

"En fråga som kommer leva vidare"

Moderaterna, vars skrivelse initierat utredningen, var trots öppningen ändå inte nöjda. De efterfrågade detaljer, och gärna ett brandtal från den lokala majoriteten om hur pengarna ska komma stadsdelsborna till gagn.

– Här har man en gyllene mölighet att säga till medborgarna att vi kommer göra allt vi kan för att den här satsningen som staden centralt nu gör ska falla våra medborgare till del. Det här är formodlingen en fråga som kommer leva vidare långt in i en intensiv och spännande valrörelse, sa stadsdelsnämndens vice ordförande Ole-Jörgen Persson (M).

Rashid Mohammed (V), den enda politikern som varit öppet emot övervakningskameror men som nu sällat sig till ledet utlovade mer info om satsningen i nästa vecka.

– Staden kommer satsa på alla fjorton stadsdelar. Jag hoppas du kommer bli glad Ole-Jörgen, sa Vänsterpartisten varpå Moderaten svarade:

– Absolut, jag kommer uttrycka samma vilda glädje som Torbjörn Fälldin uttryckte när vi vann valet -76, när det kommer kameror och ordningsvakter till Spånga.

"Inte treåringar som skjuter"

På plats fanns också Liberalernas nya gruppledare Åsa Nilsson Söderström, som tagit stafettpinnen från räven Bengt Porseby.

– Det är bra att ni vänt, men nu måste det läggas lite kraft bakom, sa hon och passade på att kritisera de rödgröna som hon menade inte har tagit i frågan tillräckligt de senaste åren.

– Ibland när man sitter i majoritet tar förhandlingarna kort tid, och ibland lång tid, sa Anna Jonazon (S) och menade att det tar tid att säkerställa att en satsningen av den här kalibern blir hållbar.

– För tre och ett halvt år sedan tog vi över makten, men det är inte treåringar som är offer eller skjuter. Det är under en bredare tid otryggheten växt i Stockholms stad, inflikade partikollegan Mohamed Nuur (S).

Där fick debatten sätta stopp för den här kvällen, varpå politikerna klubbade förvaltningens förslag.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vi listar: 10 helgnöjen i Västerort och Järfälla

Nyheter ✓Festival ✓Kulturdag ✓Loppisar ✓Volleyboll Sol och sommarvärme. Hur vill du spendera denna härliga helg? Varsågod, vi bjuder på tio tips för en rolig lördag och söndag i Västerort och Järfälla!fredag 25/5 16:47

M: "Majoriteten glömmer stockholmarnas otrygghet"

Nyheter Debatt när Brommas politiker möttes Moderaterna i Stockholm riktar kritik mot den rödgrönrosa majoritetens arbete mot våldsbejakande extremism och otrygghet. Det orsakade debatt under gårdagskvällens politikermöte i Bromma. "Vi kan...fredag 25/5 15:29