INSAMLING. Syskonen Bia och Anders Ström på Bögs gård. Bilden togs 2017 när insamlingen hölls för första gången. Foto: Anna Wettergård

Gårdens klappinsamling blir en tradition

För tredje året i rad samlar Bögs gård in julklappar till välgörande ändamål. Insamlingen börjar i samband med första advent och pågår fram till den 20 december.

  • Publicerad 11:30, 18 nov 2019

Julveckorna kryper närmare och om ett par veckor är det första advent.

Det innebär även julstök på Bögs gård som då börjar sin årliga klappinsamling. Besökare välkomnas till gården den 1 december för att hitta julstämningen, lämna dekorationer till att pynta stallet – och skänka julklappar till ett välgörande ändamål.

– Man kan komma hit och sätta upp sin julstjärna eller ett hjärta som man har gjort eller har liggandes hemma. Tidigare har vi bjudit hit skolklasser för att pynta gården men nu bjuder vi in allmänheten, säger Anders Ström, som driver Bögs gård.

Systern Bia Ström menar att en liten klapp kan betyda mycket.

– Det känns bra för många att hjälpa andra som inte har det lika bra som en själv. Det är en liten insats som kan göra stor skillnad, säger hon.

Blir en tradition

Det är tredje året i rad som Bögs gård samlar in julklappar.

Allting började 2017 när hotellkedjan Nordic Choice Hotel höll i arrangemanget "Ensam gran söker julklappar". Anders Ström och övriga på gården kontaktade då hotellet för att vara med och skänka julklappar.

I år väljer gården dock att hålla insamlingen på egen hand.

Julklapparna går till kvinnojoursarbete och skyddade boenden i Sollentuna.

Syskonen Ström påpekar att gården fortfarande skänker ett paket för varje klapp som besökare och Sollentunabor skänker. I fjol blev det flera hundra klappar som skänktes till utsatta kvinnor med barn, berättar Anders.

– Det var många säckar att flytta, säger han och tillägger:

– På morgonen kunde vi komma ut och börja jobba. Då stod det två eller tre klappar som någon hade lämnat. Jag tror att det betyder mer än vad man tror att få en julklapp, men även att kunna ge bort en. Speciellt för barnen.

Bögs gårds julklappsinsamling pågår fram till den 20 december.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

GUIDE: Här hittar du badplatserna i Norrort

Nyheter ✔Vattenkvalitet ✔Faciliteter ✔Parkering Saknar du playan nu när det rekommenderas att resa mindre? Misströsta inte, det finns gott om badmöjligheter på hemmaplan också. Här listar vi stränderna i Norrort.fredag 3/7 13:15

Byggstart för nya mässområdet nästa år

Nyheter "Efter många års planering kan vi nu äntligen sätta spaden i jorden" Den omstridda detaljplanen för gamla mässområdet har nu vunnit laga kraft. Exploatering av området väntas påbörjas under 2021.fredag 3/7 11:31

Bibblan tipsar: Sollentunaförfattare till sommarens läsning

Nyheter "Det är bra att passa på under sommaren" Bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck tipsar om böcker skrivna av Sollentunabor som passar bra i hängmattan under sommaren.onsdag 1/7 11:30
Stockholm Direkt