Foto: Emil Fagander

Gärdet får ännu en rockfestival

Nu är det klart för en tredje musikfestival på Gärdet i sommar. Kent sätter upp en endagsfestival – dagen efter Summerburst.

  • Publicerad 10:30, 21 mar 2014

Gärdet kommer att ljuda av musik i sommar. Som Östermalmsnytt tidigare skrivit blev det först klart att Summerburst lämnar Stadion för Gärdet. En tid senare lanserades hårdrocksfestivalen Sthlm Fields med Metallica och Slayer som huvudnummer. I veckan blev det så officiellt att Kent kör en endagsfestival ”Kentfest” med en egen spelning och där de även får sällskap av artister de själva gillar som Nina Persson. Kentfest ska gå av stapeln den 15 juni, dagen efter Summerburst.

– Vi vet att ni har längtat, men vi har längtat ännu mer. Vi hoppas att ni kommer, eller vi vet att ni kommer. För ni älskar oss. Och vi älskar er, säger Kents frontman Jocke Berg i en filmhälsning på bandets sajt.

Det är samma scen och festivalområde som ska användas som under Summerburst men enligt uppgifter till bland annat Aftonbladet ska en ”Kent-värld” byggas inom området.

Alltid reaktioner

På insändarplats i Östermalmsnytt har det tidigare rasat in mängder av kritiska insändare om musikfestivalerna på Gärdet. Även idrottsförvaltningen och Kungliga Djurgårdens förvaltning har fått ta emot klagomål. Per Gylfe, evenemangsansvarig på KDF som äger marken, räknar med nya reaktioner men är oförstående till kritiken.

– Det blir alltid reaktioner när man använder en plats för något annat än vad den är tänkt för, men man måste väga det positiva mot det negativa. Och om man kan sälja 30 000 biljetter till Summerburst och jag har fått sju klagomål så överväger det positiva, säger han.

– Att ha två musikhelger av 52 ser vi inte som en överexploatering. Jag har läst insändarna men jag förstår inte alls synpunkterna på detta, säger Per Gylfe.

Både Summerburst och Kentfest hålls på cirkusplatsen på Gärdet, medan Sthlm Fields ska arrangeras på sportfältet där staden ansvarar för bokningarna men KDF är markägare. Per Gylfe håller dock med om att de båda evenemangen kanske ligger lite väl tätt i tid.

– De är kanske lite nära men det är väldigt svårt att få såna stora musikevenemang och det går inte att styra tidpunkterna. Vi fick först frågan även om Sthlm Fields men vi tackade nej eftersom vi inte ville ha dem så tätt, men staden sa ja, säger Per Gylfe.

Finns det någon gräns för hur många musikfestivaler eller liknande för Gärdet?

– Det beror på vad som är bokat på andra ytor, är det något till exempel på Sjöhistoriska skulle vi aldrig godkänna något annat också. Nu känns det som att musikdelen är fylld, det är många som vill få plats och vi är fullbokade som det ser ut nu, säger Per Gylfe.

Fakta

Gärdets festivaler

Summerburst

Vad: Elektronisk dansmusik.

När: 13-14 juni.

Var: Cirkusplatsen, Gärdet.

Klara artister: Bland andra David Guetta, Calvin Harris, Hardwell.

Kentfest

Vad: Rock- popfestival.

När: 15 juni.

Var: Cirkusplatsen, Gärdet.

Klara artister: Kent, Nina Persson, Junip och Tove Lo.

Sthlm Fields

Vad: Hårdrocksfestival.

När: 30 maj.

Var: Gärdets sportfält.

Klara artister: Metallica, Slayer, Mastodon, Ghost och Gojira.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.