Protesterar mot gårdshusplanerna. Tina J Nilsson, Lars Petrini, Caroline Bergström, Lena Nordlund, Lars Jacobsson, Åsa Larsson och Henrik von Sydow ingår i gårdsgruppen som engagerar sig mot det planerade gårdshuset inom fastigheten Nebulosan. Foto: Mimmi Epstein

Gårdsgrupp mobiliserar mot husbygge – igen

Det omdiskuterade gårdshuset som planeras på en innergård mellan Dalagatan och Västmannagatan ska åter upp på politikernas bord i december. En grupp boende som engagerat sig mot bygget i tre år är inte imponerade av liggande förslaget.

  • Publicerad 16:50, 14 nov 2019

Det har stötts och blötts, förslaget om ett gårdshus på innergården inom fastigheten Nebulosan 32 och 33 som ligger mellan Dalagatan och Västmannagatan. Förslaget, som lades fram för första gången 2016, har sågats, bytt form och kapats till hälften. Från början var tanken att det skulle bli en oval byggnad som skulle rymma 44 hyresrätter. Nu är antalet lägenheten nere på cirka 25. Huset, som Probitas vill bygga, är tänkt att vara fem våningar högt och format som en kub.

"Går inte att genomföra"

Men det möter fortsatt kritik från boende i kringliggande hus och förskolan på Dalagatan. En grupp som kallar sig gårdsgruppen och som representerar hyresgästerna och bostadsrättsföreningarna runt gården har engagerat sig sedan det första förslaget och de är fortsatt missnöjda.

– Det är märkligt att ärendet prövas och prövas och bordläggs och bordläggs. Nu är i princip den enda åtgärden man har gjort att man flyttat huset 2,6 meter söderut. Det visar att det här projektet blir inte bättre, det går inte att genomföra på ett bra sätt, säger Henrik von Sydow.

Nytt försök med omstritt gårdshus i Vasastan

Kritiken handlar mycket om hur den nya byggnaden kommer att påverka ljusinsläppet i flera lägenheter.

– I granskningsutlåtandet har man inte tagit med vad som händer i flera lägenheter som också får skugga. Det är flera av dem som bara har fönster mot gården. Vi tycker att det är nonchalant att behandla ljusfrågan på det här sättet, säger Lars Jacobsson.

De lyfter också att gården fungerar som en rekreationsyta, speciellt för de många äldre boende i husen. Dessutom används den av förskolan Spöket som håller till i ett av husen mot Dalagatan.

– Det är en helt unik gårdsmiljö som är fantastisk för barnen. Om huset byggs blir det mindre plats för barnen att leka på och mörkare. Ett argument har varit att vi kan gå till Vasaparken i stället men den är redan överbelastad och inte inhägnad, säger Åsa Larsson som representerar förskolan.

– Många av de äldre kan inte ta sig så mycket längre än till gården. Jag vet flera som äter sin frukost, lunch och middag här när det är varmt ute, säger Tina J Nilsson.

Beslut väntas i december

Det finns även en oro i gruppen för att det kommer att bli insyn i lägenheterna och buller på platsen. Gruppen har bjudit in politikerna i stadsbyggnadsnämnden till gården.

Stadsbyggnadskontoret anser bland annat inte att den nya byggnaden kommer medföra en väsentligt påverkan på miljön eller för människornas hälsa.

Planen är att politikerna ska besluta om ett antagande om en detaljplan eller inte i december.