Foto: Ylva Bergman

Gasen i botten i Skarpnäck med barn bakom ratten

Vrooom! Vrooom! Vad är det som ekar genom mörkret i Skarpnäcks skogar? Jo, det är radiostyrda bilar med plattan i mattan. Hos MHF Skarpnäck är det don't drink and drive som gäller.

  • Publicerad 07:00, 29 nov 2016

Gammal i gamet. Felix Angseryd, till höger, är bara 13 år men har redan hunnit ratta rc.-bil i ett decennium. Foto: Ylva Bergman

Med tio år bakom ratten är Felix Angseryd en veteran på scenen, trots att han bara är 13 år. Självsäkert förklarar han vad som gör honom till klubbens stjärnskott:

– Jag har en speciell stil som inte många fattar. Jag är inte aggressiv utan tar det lugnt. Det är då du vinner. De som är vilda på gasen ligger ofta sist, säger den tonåriga racingföraren.

Det är en en vanlig torsdag mitt ute i ingenstans, tidig kväll i ett becksvart skogsparti på Skarpnäckssidan av Tyresövägen. I ett långsmalt enplanshus som en gång i tiden var en raggarklubb turas ett 20-tal personer om att ratta sina radiostyrda bilar – eller rc-bilar som det heter på facksnack – runt, runt, runt längs en kurvig bana. Det ettriga ljudet från elmotorerna är konstant, endast avbrutet av dunsen av ett hopp över ett backkrön, eller när ett fordon åker av i 40 knyck,

Bokstäverna i MHF Skarpnäck står för Motorförarnas helnykterhetsförbund, en kvarleva från förr. Men reglerna kring sprit är fortfarande stenhårda: det är noll promille på banan som gäller.

Klubben, som sorteras under Svenska bilsportsförbundet, har legat här ute sedan 1984. Då hade de problem att hitta en lokal. Grannar var oroliga att den numera utdöda mopedverksamheten i MHF skulle skapa ungdomligt stök. Lösningen blev ett isolerat läge på Ältavägen, som dock inte är fullt så isolerat längre då staden kryper närmare och närmare.

Första turen är alltid bäst. Wilma Ovestrom tycker att det roligaste är att premiärköra ett nytt åk. Foto: Ylva Bergman

Snabbast är kung

Det ungdomliga stöket har dock uteblivit, trots fullt ös minst två sena kvällar i veckan. Ordförande Cem Göcgören beskriver standardupplägget: pappa och son. Sedan när sonen blir äldre tonåring och hittar annat i livet – "typ flickvän" – så fortsätter fadern att gasa loss själv.

Det är alltså gemenskapen som lockar – en samvaro och kamratskap kring "nörderiet". Och så klart tävlingen. Felix Angseryd beskriver det som "ett gift, det är så kul och det går inte att sluta".

– Det här är det roligaste som finns och jag utvecklas varje gång. Jag vill sätta en snabb varvtid, den som är snabbast är kungen, förklarar han, samtidigt som hans fordon laddar upp batterierna på ett bord.

Tävlar på lika villkor, men få tjejer

Rc-bilar är en av få sporter där alla tävlar på lika villkor då det inte är uppdelat efter vare sig kön eller ålder. Mansdominansen är dock förkrossande. MHF har ett 20-tal aktiva tjejer på 200 medlemmar. En av dem är Wilma Ovestrom, 12 år, som kört i ett år.

– Det roligaste är att sätta ihop delarna till en ny bil och testa den för första gången. Om jag ska börja tävla? Kanske. Vi får se, säger hon.

Wilma har två stycken bilar, brorsan tre och farsan fyra. Ett helt nytt fordon på rimlig prisnivå går loss på 7-9 000 kronor. En bra begagnad kan du få loss för 3-4 000 kr. Men pappa Mikael Forsman säger att det inte är så att dyrast bil alltid vinner. Det handlar om att träna, hur du ställer in bilens olika inställningar, och hur du kör.

– Tävlingarna är på enormt hög nivå. Där skiljer det tusendelar av en sekund mellan vinst och förlust. Men det är det här som det handlar mest om. Umgänget, att sitta och snacka skit. Det kan vi göra till klockan 04 på morgonen.

Foto: Ylva Bergman

Ny hundrastgård i Årstaskogen dröjer

Nyheter Oklart var den ska ligga Hundägare i Årsta har tröttnat på att vänta på den nya hundrastgården som ska byggas i Årstaskogen. Det är fortfarande oklart var gården ska ligga.tisdag 15/10 19:30

Här är planerna för Slakthusområdets första kvarter

Nyheter Nya skisser – nu ska medborgarna tycka till om planerna Slakthusområdets första nya kvarter är nu ute på samråd.tisdag 15/10 17:36