100 meter. Oscar properties hade tidigare ett exploateringsavtal med Stockholms stad för bygget av en skyskrapa där det tidigare stod en gasklocka. Foto: arkivfoto: Sacharias Källdén

Gasklockebråket kan stå Stockholm dyrt

Oscar Properties, som tidigare hade uppdraget att bygga skyskrapan Gasklockan i Hjorthagen, stämmer Stockholms stad för utebliven vinst. I höstas sade staden upp avtalet med byggbolaget.

  • Publicerad 11:12, 14 jul 2020

Byggbolaget Oscar properties hade tidigare uppdraget att bygga en 100 meter hög skyskrapa där det en gång stod en gasklocka i Hjorthagens industriområde. Men efter en dispyt om pris och sanering hävde Stockholms stad avtalet hösten 2019.

Det gjorde staden utan grund, menar byggbolaget, som nu har stämt staden på 169 miljoner kronor för utebliven vinst. Det rapporterar Dagens juridik.

Bråket mellan staden och Oscar properties startade efter att byggbolaget hävdat att stadens sanering av marken varit otillräcklig, och att det fortfarande finns bland annat tungmetaller och tjära i mark och berg.

Stockholms stad hävde exploateringsavtalet med Oscar properties på grund av att bolaget, trots att ha fått uppskov flera månader, inte betalade för marken samt började bestrida summan.