Fågeltätt. Så här såg det ut i veckan vid Hägernäs strand, fågelskrämman verkar inte ha den effekt som den skulle ha. Foto: Lennart Bäckström

Gässen kvar på Täbys stränder – trots nya metoden

Problemet med fåglar på Täbys badstränder har inte fått någon lösning trots kommunens nya skrämmande lösning.

  • Publicerad 11:31, 14 aug 2019

TäbyDirekt har tidigare skrivit om gässen som hänger på baden runt om i Täby – eller kanske främst om deras avföring som gör stränderna mindre gästvänliga.

Kommunen valde innan sommaren att satsa på fågelskrämmor för att råda bot på det flygande problemet. Ett tillvägagångssätt som andra kommuner använt sig av.

– Det är otroligt tråkigt att det påverkar badgästerna och vi arbetar på flera olika håll för att förebygga problemen, sa Jenny Holmberg, resultatenhetschef för sport och förening, och som ansvarar för badplatserna i Täby tidigare i sommar.

Så ska gässen skrämmas bort från Täbys bad

Men gässen i Täby verkar inte bli så värst skrämda av den svarta rovfågelliknande plastfågeln som satts upp. Flera Täbybor har uppmärksammat att det under veckan kryllat av fåglar vid badet Näsaäng och vid Hägernäs strand.

Jenny Holmberg säger att fågelskrämmorna fungerade i början men att problemet nu är tillbaka.

– Under de första veckorna fungerade fågelskrämmorna men när fåglarna nu har vant sig vid dem så upphörde effekten, skriver hon i ett sms till TäbyDirekt.

Skyddsjakt kommer utföras

Hon beklagar att de ännu inte kunnat lösa problemet med den stora mängden fåglar och säger att städningen av badplatserna har utökats under sommaren.

– Det är såklart tråkigt att det blir en sådan stor grupp fåglar som söker sig till våra badstränder. Skyddsjakt kommer utföras enligt den mängd som är tillåten av länsstyrelsen, skriver hon vidare.

Vad kommer ni göra nu?

– Vi arbetar aktivt med att söka ytterligare åtgärder för att förebygga närvaron av kanadagäss och undersöker förutsättningarna för mer långsiktiga lösningar inför nästkommande sommar.

Badsugen? På Näsaäng var det även där knökat. Foto: Peter Renzo Gamba

Stockholm Direkt