Gässen styr på badplatserna

Lång borta vid vasskanten badar några barn. Men på stranden regerar gässen.  – Ska det vara så här. Är baden till för gässen eller Sollentunaborna? Man kan ju undra, säger Helena Östensson som två somrar i rad har krävt bättre kommunala badplatser vid Edsviken.

  • Publicerad 21:20, 10 aug 2017

”Man får
kryssa mellan fågelbajs för att komma
till vattnet.

Helena Östensson har bott i Sollentuna i 20 år, men kommer ursprungligen från Ängelholm.

– Där finns långa, fantastiska sandstränder. Men trots det har man satsat på att anlägga rejäla badbryggor ut i vattnet. Här Edsviken finns inte en enda brygga för allmänheten och kommunen gör ingenting, säger Helena Östensson och pekar ut mot den fina badplatsen vid Strandvägen.

Det är en strålande sommardag, men på den slitna gräsmattan ligger bara några enstaka solbadande. Långt bort, vid vasskanten, leker några barn i vattnet.

Resten av stranden har gässen tagit över.

– Titta, det är fantastiskt väder men nästan ingen badar. Man får kryssa mellan fågelbajs för att komma till vattnet. Det skulle kunna bli så bra men stränderna tycks vara till för änder och gäss och inte för människorna som bor här, säger Helna Östensson.

På andra sidan Edsviken ligger det populära Badberget. Inte heller där finns det bryggor eller stegar. Elias Eriksson har just tagit ett bad tillsammans med barnen Norah och Nathan. Även valpen Moses har tagit ett snabbdopp.

– Badberget skulle kunna göras mycket bättre för väldigt lite pengar. En brygga ut i vattnet och några stegar är allt som behövs, säger Elias Eriksson som ofta väljer att ta familjen med sig till Vaxholm när det är dags för strandbad.

– Tillgängligheten där är mycket bättre. Dessutom finns det parkeringsplatser, säger han.

Några bryggor eller anlagda badplatser vid Edsviken är inte aktuellt. Inte den här sommaren – och knappast nästa heller.

– I dagsläget har vi inga sådana planer. Just nu fokuserar vi på vattenkvaliteten i Edsviken. Vi avråder inte från bad, men vattnet måste bli bättre, säger Moa Rasmusson (L), ordförande i trafik- och fastighetsnämnden.

Miljö– och byggnadskontoret tar regelbundna prover på vattnet i Edsviken.

– Mätningarna visar att vattnet är tjänligt både vid Badberget och Strandvägen, säger Manfred Holmelin, förvaltningschef på trafik– och fastighetskontoret.

I dag rinner dagvatten ut i viken, men en ny anläggning är på gång som ska rena vattnet.

– Avföring från framför allt gässen kan tillfälligt skapa bakterier men kommunen städar både vid Badberget och Strandvägen varje vardag, säger Manfred Holmelin.

MER Badplatser

I dag finns det bland annat badbryggor i Norrviken och den mindre insjön Ravalen.

Vid Rösjöbadet finns dessutom handikappanpassade bryggor.

Det framtida bostadsprojektet vid Väsjön marknadsförs just nu med digitala bilder på fina badplatser och bryggor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stor lärarbrist på fritids i Sollentuna

Nyheter Lärarförbundet ser med oro på minskningen av antalet behöriga lärare på fritidshem. Snittet i landet är 53,6 barn på en behörig lärare, fritidspedagog. I Sollentuna kommun är siffran 158,2 barn.fredag 25/5 9:33