Gästerna på krogen uppskattade inte bildtexten "Tiggare, finns de?" under konstnären Björn Keléns bild (till höger). Foto: Elina Lundberg/Björn Kelén

Gäster illa berörda av konst på SoFo-krog

Konst om tiggeri och prostitution blev för mycket för kroggäster vid Nytorget. Konstnären är besviken på Urban Delis besökare som krävde censur: ”Meningen är att de ska bli berörda”.

  • Publicerad 14:47, 28 sep 2017

För snart två veckor sen hängde Söderkonstnären Björn Kelén upp några av sina verk på Urban Deli vid Nytorget. På krogen kan man nu se några av hans fotografier, flera av dem har tllhörande bildtexter som konstnären skrivit och satt upp under tavlorna.

Men det var inte alla på restaurangen som uppskattade de nedskrivna raderna. Ämnen som tiggeri och prostitution blev för mycket för några kroggäster som klagade för att de blivit illa berörda.

Det ena, ett fotografi av en naken man bakom ett träd i en skog som håller fram en pappmugg, hade bildtexten ”Tiggare, finns de?”. Nu hänger bara fotografiet kvar, texten är borta.

Konstnären Björn Kelén har svårt att förstå att hans verk inte tåls av några gäster på en krog vid Nytorget. Foto: Elina Lundberg

Så här reagerar konstnären på gästernas behov av att tona ner verken.

– Det är ju inte populärt med tiggare och vi osynliggör dem, viftar bort dem. För mig är tiggaren aktuell hela tiden. Vad vi ska göra? Vi kan inte bara negligera dem. Gästerna kommer ju själva att gå förbi tiggare på gatan utanför när de ätit upp sina ostron, säger Björn Kelén.

Ett annat fotografi som nu hänger över baren utan text föreställer en mansrygg som är på väg till en prostituerad kvinna. Här satt förut texten ”Pappa köper julklappar i Bangkok”.

– Det är så det är. En massa pappor köper julklappar till sig själva i Bangkok. Det blir inte bättre för att vi blundar för det, säger Björn Kelén.

Politiker rasar mot svenska flaggan i nytt konstverk: "Osmakligt"

Det sista fotografiet som nu saknar text föreställer en kvinna som ligger påklädd på en strand med en familj i bakgrund. ”Romer ett resande folk” löd texten.

– Hela mitt liv har jag hört det där, att romer är ett resande folk. Men varför reser de? Det finns historier om att det skulle vara rika och leva lyxliv på sina resor. Men det är ju rent nonsens, säger Björn Kelén.

Urban Deli: "Är inte Fotografiska"

Enligt Stefan Wolff, operativ ledare på Urban Deli Nytorget, så har inte konsten orsakat ”något stort rabalder”. Han känner inte till bakgrunden till varför just de här bildtexterna har plockats ner, personal eller gäster kan ha reagerat, men konstaterar att Urban Deli inte är Fotografiska.

– Dit går man för att titta på konst. Vi är en restaurang och en matbutik och ibland har vi grejer på väggarna. Om någon störs kan vi ta bort det eller också gör vi inte det. Björn brukar komma hit och smycka lokalen och så kommer det nog fortsätta vara så länge vi alla tycker det är kul, säger Stefan Wolff.

Ny jättemålning på fasad: "Vissa kommer hata det, vissa kommer älska det"

Björn Kelén har svårt att förstå att reaktionerna.

– Jag gillar den här krogen. De har bra mat och trevlig personal men vad är det med de här Södermalmsborna? Jag skulle gärna vilja prata med dem som tagit anstöt om det här obehagliga. Meningen är man ska bli berörd, att man ska tänka efter. 2017 borde vi ha kommit längre, säger Björn Kelén.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.