Gästerna smiter – camping tvingas betala tusentals kronor

Kjell Perninge har drivit Ängby camping i 23 år. Ända sedan 1995. Men på senare år har det blivit tungt att driva verksamheten som kantats av allt fler problem.

  • Publicerad 11:30, 12 apr 2018

Till Ängby camping lockas alla möjliga typer av människor, barnfamiljer på sommaren, säsongsknegare på vintern, folk som generellt sköter sig. Men också personer som av olika anledningar inte gör det. Som samlar på sig skräp och stökar ner, struntar i att betala hyran för sina uppställda husvagnar och sen kanske bara försvinner. Kvar står husvagnen och blir en plats som Kjell Perninge, som driver campingen, inte kan hyra ut till någon annan.

Kjell tycker att problemen har eskalerat. Men att själv avhysa personer som inte betalar för sig kan han inte göra. Där sätter lagar och regler stopp. Istället måste Kjell gå via Kronofogden, men det är en process som kan ta lång tid. För det finns nämligen en delgivningsprocess som Kronofogden måste följa, och den kan dra ut på tiden om personen som är betalningsskyldig till exempel inte går att få tag på.

Under tiden kan Kjell inte göra annat än att vänta.

– Jag får inte köra ut dem. Istället får jag låta dem vara kvar och ta hand om deras post, säger Kjell.

I hans röda bokföringspärm går att läsa att åtta hyresgäster inte har betalat för sig den senaste månaden. En förlust på cirka 35 000 kronor för campingen. Siffran pendlar mellan åtta och tio icke betalande gäster varje månad, säger Kjell.

– Jag kan få dem att betala en, kanske två månaders hyra. Men sen slutar de.

Frustrerad. "Jag får inte köra ut dem. Istället får jag låta dem vara kvar och ta hand om deras post", säger Kjell Perninge, som driver Ängby camping. Foto: Mikael Andersson

Frustrerad. "Jag får inte köra ut dem. Istället får jag låta dem vara kvar och ta hand om deras post", säger Kjell Perninge, som driver Ängby camping. Foto: Mikael Andersson

Får betala själv

Kjell lyfter ett exempel: en man bodde i en husvagn på campingen men slutade en dag att betala. Mannen sades upp men tog trots det inte bort sin husvagn från platsen.

Det tog ett och ett halv år från det att Kjell kontaktade Kronofogden första gången till det att mannens husvagn forslades bort. Då var han skyldig campingen mellan 60 000 och 70 000 kronor.

– Och det var ju bra att husvagnen försvann, men sen kom fakturorna, säger Kjell.

Kronofogdens fakturor, ja:

14 430 kronor i avhysningskostnad

5 030 kronor för bortforsling av soporna runt husvagnen

2 168 kronor för en låssmed som skulle öppna husvagnsdörren (som var olåst, enligt Kjell)

Och till det tillkommer 600 kronor för handläggningskostnaden. Totalt 22 228 kronor i bara kostnader till Kronofogden – som Kjell själv måste stå för (se faktaruta).

– Det är vad det kostar att bli av med en person som inte betalar för sig, konstaterar han.

Nu har han ytterligare ett ärende hos Kronofogden, och ett till på gång. Kjell berättar att han känner en stor vanmakt inför situationen.

– Det här är inte okej. Till slut har jag hur många som helst här som jag måste bråka med. Jag vill bara ha en regeländring, när man inte pröjsar ska man kunna åka ut på en gång, säger han.

Alla har rätt att yttra sig

På Kronofogden har man förståelse för att processen kan kännas frustrerande.

– Anledningen till att det tar tid är att rättssystemet är uppbyggt så att oavsett om man tycker att någon har gjort fel eller inte så ska ha alla ha rätt att yttra sig, och då har man lagt in den här delgivningsprocessen, säger Jacob von Matern, kronofogde.

Vill inte lägga ner

Kjell vet att vissa personer på hans camping lever i social utsatthet. Han berättar att han accepterar att betalningar från vissa hyresgäster kan komma sporadiskt och efter sista betalningsdag, man får "ge och ta lite" som han uttrycker det. Men när det eskalerar så som det gjort nu går det inte längre. Trots det vill han inte bara lägga ner.

– Det är inte min natur. Det som motiverar mig att fortsätta är att det måste bli någon jävla ordning, säger han.

Därför tvingas Kjell betala

I första hand är det den person som ärendet gäller, i det här fallet husvagnsägaren, som ska betala fakturorna som Kronofogden skickar ut i samband med att avhysningen skett. Men om den personen inte kan betala faller istället betalningsskyldigheten på den som ansökt om Kronofogdens hjälp, det vill säga Kjell och Ängby camping.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Här bor de mitt i historiens vingslag

StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56