BYTS. Astrid Cleves gata får en lämpligare namn. Foto: Leif Oldenburg

Gata döpt efter nazist får nytt namn

En känd nazistsympatisör ersätts av en hyllad folkbildare. Astrid Cleves gata i Hagastaden ska i fortsättningen heta Maria Aspmans gata.

  • Publicerad 12:48, 14 mar 2019

Astrid Cleves gata Foto: Leif Oldenburg

Den märkliga historien om gatan i nya Hagastaden börjar redan 2011, Då kom Solna och Stockholm överens om att en gata skulle uppkallas efter den framstående svenska naturvetaren Astrid Cleve. Hennes politiska sympatier kontrollerades aldrig och i höstas kom den första skylten upp.

När rabbin Abraham Cooper, företrädare den för internationella människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center, i november besökte Karolinska för att föreläsa upptäckte han skylten och fick en chock.

Enligt Cooper var Astrid Cleve en övertygad nazist – även efter andra världskriget.

– Man behöver bara googla hennes namn och läsa vad hon sa efter andra världskriget. Alltså efter att hon kände till Auschwitz och nazisternas folkmord. Hon sa sig vara en övertygad nazist och att hon skulle förbli nazist livet ut, berättade han för SVT.

Karolinskas sjukhusdirektör Annika Tibell skrev till Solna stad med en önskan om namnbyte på gatan. 

Och nu har alltså Stockholm och Solna tänkt om och enats om ett lämpligare namn. Gatan ska i stället heta Maria Aspmans gata.

Maria Aspman (1865–1944) var en svensk folkbildare och lärare med inriktning på naturvetenskapliga ämnen. Hon gjorde banbrytande insatser inom pedagogiken och undervisade bland annat en tid på Karolinska Institutet.

Hon är begravd på Norra begravningsplatsen i Solna.

Känd nazistsympatisör

Astrid Cleve (1875–1968) var geolog, kemist och botanist. Hon var den första kvinnan i Sverige som doktorerade i naturvetenskap.

Astrid Cleve uppgav själv att hon var nationalsocialist och hyllade Adolf Hitler även efter andra världskriget.

Under en period var hon även skribent och aktieägare i den pronazistiska tidningen Dagsposten som gavs ut 1941–50.

Stockholm Direkt