Tvätt. Det var en rengöring av vattentornet som orsakande smutsen i vattnet. Foto: Arkivbild

Gåtan med bakterier i dricksvattnet löst

Det var en tvätt av vattentornet som orsakade bakterierna i vattnet i Tullingeberg i augusti. Det visar kommunens utredning.

  • Publicerad 11:20, 25 okt 2018

Boende i Tullingberg var rekommenderade att koka sitt dricksvatten mellan 1 och 23 augusti, för att koliforma bakterier hade hittats i vattnet.

En utredning har gjorts och nu är det klart att det var när vattentornet i Tullinge tvättades i juli som bakterierna tros ha hamnat i vattnet.

Tornet tvättades utvändigt med en högtrycksspruta och då rann smutsvatten in i reservoaren och förorenade dricksvattnet. Det var en upphandlade leverantör som gjorde rengöringen och Botkyrka kommun beklagar att deras riskbedömning inte varit tillräcklig.

– Vi upptäckte inte i förväg att luckan på toppen av vattentornet var otät och det var ett misstag, säger kommunens VA-chef Linda Evjen, i ett pressmeddelande.

Att Tullingsbergsborna var tvungna att koka sitt dricksvatten så länge beror på det varma vädret. Dricksvattnet var under de dagarna i augusti upp mot 20 grader varmt och det gynnade bakterierna.

– Bakterierna gynnades av den förhöjda temperaturen och tillsammans med låg förbrukning, dröjde det innan vi fick bort dem helt, säger Linda Evjen i pressmeddelandet.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.