UR FUNKTION. Sedan någon vecka tillbaka är gatubelysningen ur funktion längs med den nya gång- och cykelbanan vid Älvsundavägen. Prognos saknas för när den kan komma i gång igen. Foto: Charlotte Arwedsson

Gatubelysningen åter i funktion på Älvsundavägen

Det såg mörkt ut för både cyklister och fotgängare vid Älvsundavägen i Väsby. Under en vecka var gatubelysningen ur funktion och prognos saknades för när den kunde komma i gång igen. Nu meddelar dock kommunen på sin hemsida att belysningen är i gång igen.

  • Publicerad 10:17, 9 sep 2019

Vi jobbar på att koppla om strömmen så att belysningen på gång- och cykelvägarna kommer i gång.

Just nu görs körbanan på Älvsundavägen i Upplands Väsby om. I det projektet ingår också att bygga en ny gång- och cykelbana längs vägen.

För att kunna göra det var kommunen tvungen att ta ner den befintliga belysningen på sträckan. När den kopplades bort slocknade olyckligtvis också belysningen på angränsande gång- och cykelvägar eftersom de var sammankopplade, meddelar kommunens gata/parkenhet.

"Klippa lite för många kablar"

På kommunens hemsida står det att byggprojektet råkat "klippa lite för många kablar".
I kontakt med gata/parkenheten svarar man så här på vad det innebär:

"Att vi har 'klippt kablar' är egentligen lite missvisande. Det är en omskrivning för att snabbt förklara varför belysningen är släckt. Kablarna är inte av, men strömmen når inte fram för att vi har tagit bort delar av belysningen på Älvsundavägen. Konsekvensen är ju den samma: lamporna på gång- och cykelvägarna är släckta, vilket de inte ska vara. Såna här oförutsedda händelser händer i byggprojekt."

Ny matning av el

Enligt hemsidan arbetar kommunens driftentreprenör med att lösa det med en ny matning av el från annat håll, men dessvärre kommer det att ta ett tag att få i gång omkringliggande gatubelysning.

"Vi jobbar på att koppla om strömmen så att belysningen på gång- och cykelvägarna kommer i gång. Belysningen längs Älvsundavägen (den vi tog bort som orsakade allt det här) kommer vara släckt minst till årsskiftet", meddelar kommunens gata/parkenhet. "Vi, precis som de boende i området vill tända lamporna så fort det går.", skriver kommunens gata/parkenhet i ett mail.

Senaste informationen på kommunens hemsida är att felet är åtgärdat och att gatubelysningen åter är tänd runt Älvsundavägen.

Älvsundavägen: Ny körbana och ny gång- och cykelbana

Från och med hösten 2019 och ungefär ett år framåt kommer Älvsundavägen att byggas om. I samband med det byggs också en ny gång- och cykelväg samt en yta för en ny återvinningsstation.
Trafikförändringar under byggtiden:
Etapp 1: Augusti 2019 till preliminärt december 2019
Under etapp 1 enkelriktas Älvsundavägen från korsningen med Jupitervägen fram till korsningen med Eds Sjöväg/Prästgårdsallén. En norrgående fil kommer att hållas öppen för bland annat busstrafiken. Trafik från Mälarvägen till Paradisvägen och Saturnusvägen hänvisas att köra via Runbyrondellen och Jupitervägen.
Etapp 2: preliminärt januari 2020 till preliminärt juni 2020
Under etapp 2 kommer en fil mellan korsningarna Jupitervägen och Saturnusvägen att hållas öppen för trafik. Trafikens riktning kommer regleras av trafikljus.

KÄLLA: UPPLANDS VÄSBY KOMMUN

GATUBELYSNING. Det dröjer innan Älvsundavägen får tillbaka gatubelysningen. Foto: Charlotte Arwedsson

Fler nyheter i Vi i Väsby

Agnetha i Carlslund tänker redan på julen

Nyheter Hjälper familjer som inte har råd med klappar och mat Sommaren har precis tagit slut, men Agnetha Olofsson i Carlslund tänker redan på julen. För sjunde året i rad hjälper hon familjer som har det ekonomiskt tufft med klappar och julmat.söndag 15/9 7:15

En anhållen efter skottlossning i Apoteksskogen

Nyheter Flera personer larmade polisen på lördagsmorgonen En man är anhållen misstänkt för vapenbrott efter skottlossningen på lördagsmorgonen i Apoteksskogen i Upplands Väsby.lördag 14/9 16:55
Stockholm Direkt