Förväntansfull. Dani Ruz hoppas att utställningen ska bli en mötesplats, ”där folk kan prata demokratifrågor”. Foto: Sara Ringström

Gatukonst blir vapen mot fake news

Förberedelserna är i full gång. På lördag öppnar MKC upp dörrarna till utställningen En för alla – alla för vem? ’’Vi problematiserar demokratin, är den verkligen till för alla?’’, säger Ceylan Holago, utställningsansvarig.

  • Publicerad 10:57, 24 nov 2017

Den nya utställningen kommer bli del av Mångkulturellt Centrums basutställningar och finnas för åskådning tre år framöver. Men på lördag bjuds det in till invigning med bland andra Alexandra Pascalidou och DJ Salla.

– Vi hoppas att många kommer för att ta del av de här viktiga frågorna. Speciellt i en tid av fake news och det kommande valåret är det extra viktigt att ställa frågor kring demokrati och vem den är till för, säger Dani Ruz.

Ceylan och Dani menar att trots att Sverige är ett av världens mest demokratiska länder finns det fortfarande mycket att arbeta med.

– Vi pratar antirasism, feminism, integration och demokrati som klassfråga. Det här är MKC:s värdegrunder och vi ville också hitta ett sätt att fira vårt tio års jubileum, så det blev en demokratiutställning, berättar Ceylan.

Materialet är framtaget av forskare på MKC och Dani poängterar att all information som deltagare får ta del av grundar sig i forskning. Tillsammans med artister och konstnärer från trakten har man lyckats fånga forskningen i olika konstformer.

– På det sättet kan besökare lättare ta till sig informationen tror jag, och man kan vara säker på att våra siffror om till exempel migration är tagna från verkligheten. Det är inte något vi har hittat på.

Samma dag invigs också utställningen Husen vi bor i, en utställning om arkitektur, stadsplanering och vardagslivet i norra Botkyrka.

Medverkande konstnärer

Hop Louie, gatukonstnär, Dart, graffitimålare, Baio, illustratör, konstnär, Klister-Peter, gatukonstnär, Mikael Nyström, designer, illustratör och graffitimålare, Nachla Libre, poet och konstnär, David José Hildeberg, illustratör, Falcone, gatukonstnär/graffitimålare, Max Gustafson, satiriker, Lejla Harbas, konstnär, Nabila Abdul Fattah, konstnär och aktivist.

Utställningen är utformad av Victor Marx, arkitekt och konstnär som bland annat ritat kulturhuset Cyklopen i Högdalen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.