Gee Dixon ger tillbaka till Visättra

George ”Gee” Dixon blev Sverige-favorit efter tv-succén med Arja Saijonmaa i ”Lyckliga Gatan”. Nu satsar Visättrastjärnan stort. I februari släpper han sin första EP.

  • Publicerad 19:05, 30 jan 2015

– Det är stort att en artist som Arja tolkat en av mina låtar. När hon sjöng den för första gången blev ögonen alldeles varma. Fler tuffa grabbar blev rörda, säger George ”Gee” Dixon.

Över en halv miljon tv-tittare följde med när George och Arja Saijonmaa möttes på en av Visättras gröna innegårdar för att framföra tolkningar på varandras låtar.

– När rappare möter svenska favoriter på bästa sändningstid visar vi att hiphop är mer än att stå och vifta med armarna och se ball ut. Att vi är människor som kämpar. Det är viktigt idag, när rasismen tar plats och fördomarna växer, säger George.

Har jobbat nonstop

”Lyckliga gatan” spelades in i somras.
I dag är vädret ruggigt och kallt. Men glöden finns kvar.

– Jag har jobbat nonstop i studion med min debut-EP. Den är klar nu. Vi väntar bara på rätt tillfälle. Jag har ju precis släppt min tolkning av ”Jag vill tacka livet”.

Namnet på debuten är inte bestämt. Men George lovar att den är ute i februari.

– Det blir en bred EP med tydliga kontraster. Jag rappar om min väg in i musikindustrin och om kampen hit.

I ”Molnen skingras” – låten som Arja tolkade i tv – rappar George om att vara fast mellan två världar: ”Ena foten står
i branschen men handen håller tabben”.

– Det är en metafor. När jag skrev den stod jag och svaja mellan att göra musik på heltid eller att göra det som gatan har att erbjuda. Om jag skrev raden i dag skulle jag stå med båda fötterna i branschen och med handen ingen annan stans än på pennan i skrivblocket.

Signad hos Redline

I dag är Gee Dixon signad på Masse och Salars nya skivbolag Poca Luz Recordings. Att det blev Redline som plockade upp George var ingen tillfällighet.

– Jag hängde runt Mohammed Ali, Carlito och Mack Beats som ung talang. Alla är från Visättra. De känner mig och vet att jag kommer jobba hårt för att behålla min plats.

Enligt George är det viktigt att ge tillbaka. Tillsammans med MMA-stjärnan Herdem Alacabek och boxaren Robin Safar driver han rörelsen Lejonhjärta
i Visättra.

– Vi har vuxit upp tillsammans och kommer alla från trassliga förhållanden. Att ha ett lejonhjärta betyder att man aldrig ger upp. Det har gått bra för oss tre. Nu försöker vi dra i olika projekt för att inspirera ungdomar.

Hardem och Robin inspirerar unga att börja träna och George tar med sig dem till studion.

– Vi tar unga under våra vingar och lyfter upp dem. Vi gör det för att höja statistiken för alla som lyckas i om-rådet.