George. När han får frågan vem han är svarar Gee ”George”. Foto: Claudio Britos

Gee Dixon gör hiphop till terapi

I nya projektet Paraply vänder Visättrarapparen Gee Dixon ut och in på sig själv och visar allt – det fula, det ignoranta, det känsliga och fina. Han vill ta hiphopen bort från våldsglorifiering till djupet av problemen. "Vi gör revolution."

  • Publicerad 08:30, 16 mar 2019

En terapisession. Så beskriver Gee Dixon projektet ”Paraply”. Inget album, ett projekt.

– Det var antingen att göra den här plattan eller att gå till en psykolog. Jag behövde få ur mig demonerna, säger han om de tolv nya låtarna som släpptes förra veckan.

George ”Gee” Dixon går mellan fyravåningshusen i sitt Visättra. Regnet droppar. Canada Goose-jackan är uppdragen över munnen. Han är utan paraply.

Kollar man igenom låtlistan fastar man snabbt på två låtar tillägnade döden: ”Intro Död” och ”Död”.

”Jag är väck. Ge mig nåd. Jag har växt. Jag förstår. Mina fel. Alla år. Inte lätt. Svär förlåt. Lilla son. Fyller två. Situationen gjorde, inte kunde gå. Walla life. Det är hårt. Känner pain. Känner så. Bara svart. Det är svårt.”

Utan filter

På Paraply kör Gee Dixon helt utan filter. Han sätter strålkastarljuset på mörkret han har gått igenom och utelämnar, enligt honom själv, inga detaljer: Otrohet, knark, ångest, livet i orten när vännerna lämnat.

– Jag samlar hela kaoset i en track. Det låter fett ugly, med det var faktiskt så det var. Vissa som lyssnar blir tagna, andra tänker vilket jävla svin. Men ända till jag dör vill jag kunna lyssna på det här och komma ihåg den här perioden i livet, hur jag kände. Då finns det inget utrymme att ta bort något eller förfina något.

Projektet inleds med titellåten Paraply där Gee svarar på alla frågor och allt skitsnack som regnat över honom under hans frånvaro från rampljuset. Videon till låten inleds med att olika röster droppar förolämpning efter förolämpning:

”George, han e största skojaren. Gee Dixon, gör han fortfarande musik? Han e bajs. Asså han leker ball men han e största bluffen. Förstår inte hans hype, han e ju fett ful.”

– Hur mycket det än har öst på en så har jag stått under mitt paraply och inte blivit blöt. Det är bara att fortsätta framåt. Att gråta är ingen utväg. Låt det regna, ta problemen och stå stark.

Gee Dixon växte upp i Visättra med rappare som Mohammed Ali, Mack Beats och Carlito att se upp till. Sida vid sida med vännerna MMA-fightern Herdem Alacabek och boxaren Robin Safar blev han sedan själv en förebild för områdets unga genom initiativet Lejonhjärta. Men nu har vännerna flyttat. Senast var det Robin flyttade till Las Vegas för att satsa på livet som proffsboxare.

”Visättra är min borg”

Men Gee blir kvar i Visättra – för nu.

– Det är alltid Visättra som varit min borg, men förr eller senare måste man ju köpa sin vinstvåning nånstans haha... Än så länge kommer min inspiration härifrån, kring att vara här och vara med min cirkel. Skulle jag flytta skulle jag bli ett annat jag, det skulle vara en annan verklighet att uttrycka. Jag känner fortfarande att det är så mycket härifrån som måste ut. 

Med Paraply har Gee Dixon gjort sitt vägval. Han vill inte rappa ytligt om skjutvapen och mord i förorten. Han vill gå på djupet.

– Vi gör revolution inom svensk hiphop. Jag tar fajten för de som tänker göra samma sak sen. Allt är inte så ytligt som man tror. Grabbar som står i centrum och åker in och ut. Problemen ligger mycket djupare än så. Det finns grova händelser som påverkar en. Om man är här ute och måste vara macho kanske man väljer att inte ta upp det. Jag väljer att visa känsliga sidor, ignoranta sidor, jag visar den jag är – hate it or love it. 

Min borg. I röda husen på andra sidan bron är George ”Gee” Dixon uppvuxen och där bor han än i dag. Foto: Claudio Britos

Tre snabba

Vem är du?

– Jag är George. En ödmjuk kille med fötterna på jorden. Jag ställer upp för mina vänner. Sen har jag mina brister...

Vilken svensk artist, levande eller död, vill du helst samarbeta med?

– Ted Gärdestad, det skulle vara en rolig resa. Förut var det Håkan Hellström, men sen har Erik Lundin turnerat med honom.

Vad ska man göra för att kunna leva på sin musik?

– Visst du kan släppa låtar, du kan bli hyllad, men vad är det du ska göra för att folk ska vilja se just dig? Den enda som kan stå kvar efter en våg är den som är unik.